kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marius Bauer

Marius Alexander Jacques Bauer, Nederlandse aquarellist, etser, fotograaf, illustrator, schilder en tekenaar van genrekunst, landschappen, portretten, stillevens, dieren, kerkinterieurs, stadsgezichten. Vervaardigde ook politieke prenten onder de naam Rusticus.

Geboren: Den Haag 25-1-1867
Gestorven: Amsterdam 18-7-1932

Marius Bauer werkte vooral in aquarel, zwart krijt en olieverf, ook de techniek van het etsen en de lithografie beoefende hij met grote voorliefde. Onderwerpen die telkens weer terugkeren in zijn werk zijn Arabieren, Bedouïnenruiters, kamelen, moskeeën, olifanten, Oosterse thema's, stadsgezichten, stillevens, woestijnlandschappen en het mondaine leven. Zijn stijl van werken is impressionistisch.

Marius Bauer kwam uit een kunstlievend milieu en bezocht van 1879 tot 1885 de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag samen met Breitner, De Zwart en Willem van Konijnenburg.
Hij heeft les gehad van o.m. S. van Witsen en Ph. Zilcken (etsen). Lid was hij van Pulchri Studio Den Haag, de Nederlandse Etsclub en Maatschappij Arti et Amicitiae Amsterdam.

Aanvankelijk genoot hij vooral bekendheid als etser, maar na de eeuwwisseling ontwikkelde Bauer zich meer en meer tot aquarellist en schilder. Eerst waren dat stillevens en taferelen uit het mondaine leven, kleurig en schetsmatig neergezet onder invloed van de Haagse School en Franse impressionisten als Degas. Marius Bauer maakte veel studiereizen o.a. naar Constantinopel, Indonesië, Egypte, Palestina, Rusland, Spanje, Turkije en Voor-Indië.

In 1888 maakte hij een reis naar Konstantinopel. Vanaf die tijd was de exotische sfeer van het nabije Oosten voor hem een bron van inspiratie. Hij maakte twee reizen naar India, in 1897-98, en de tweede in 1924-'25. Hij heeft daar honderden etsen, aquarellen en olieverf doeken gemaakt.

RKD Afbeeldingen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.