kunstbus
Dit artikel is 31-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mark di Suvero

Amerikaans beeldhouwer, geboren 18 september 1933 in Sjanghai, woont en werkt in New York.

De abstract expressionistische beeldhouwer Mark di Suvero maakt sculpturen, waarin hij doorgaans staal verwerkt. Voor zijn sculpturen in staal maakt hij gebruik van zijn ervaring die hij vroeger opdeed als lasser en kraanmachinist. Di Suvero's beelden zijn assemblages die in evenwicht worden gehouden. Het beeld Letter to my mother (1962) bijvoorbeeld bestaat uit losse bewegende delen, die elkaar in evenwicht houden.K-piece (1972) vormt een eenheid van geklonken H-balken. Visueel lijkt het uit balans - wat zorgt voor een grote spanning - maar in feite is het volmaakt in evenwicht.

Mark di Suvero heeft niet de klassieke opleiding van smid of ingenieur die kenmerkend is voor met staal werkende beeldhouwers. Zijn studie was eerder op filosofie en literatuur gericht en deze vakken genieten nog steeds zijn belangstelling. Desondanks is het werken met grote metalen elementen voor Mark di Suvero 'handwerk' dat hij niet aan anderen overlaat maar om authenticiteitsredenen compleet zelf uitvoerd. Zijn beelden zijn dus niet als maquette ontworpen en daarna door een staalbouwbedrijf op ware grote gerealiseerd, maar volledig door hem zelf gemaakt. Hij gaat daarbij niet te werk als een bouwingenieur, maar realiseert zijn plannen experimenteel en intuïtief, altijd georienteerd op de onmiddelijke omgang met het materiaal.

Di Suvero is ook initiatiefnemer van o.a. het vermaarde Socrates Sculpture Park in Long Island City in Queens; het park is opgericht in 1986 als een hommage aan de Griekse bevolking en bevat beeldhouwwerk van hedendaagse kunstenaars.

Biografie
Mark di Suvero werd als Marco Polo di Suvero geboren in China als zoon van Italiaanse ouders.

In 1941 emigreerde di Suvero met zijn vader naar San Francisco, waar hij van 1953 tot 1957 de Universiteit van Californië in Berkeley bezocht. Hij studeerde Kunst, maar behaalde uiteindelijk een graad in de Filosofie.

Hij verhuisde naar New York City en zag zich omgeven door een ware explosie van abstract expressionisme.

Na een zeer ernstig ongeval in een bouwlift op een bouwwerk besloot di Suvero (noodgedwongen) al zijn aandacht te richten op een loopbaan als beeldhouwer. Vooral tijdens zijn herstelperiode leerde hij ondanks zijn handicap omgaan met lasapparatuur en zijn vroege werk toont dan ook de toepassing van simpele materialen als rails, banden, afvalmateriaal en constructieijzer. Vaak ook in combinatie met alle mogelijke vormen van hijsapperatuur. De monumentale werken lijken voortdurend uit evenwicht te raken, hoewel ze uitstekend in balans zijn en scheppen daardoor een subtiele spanning.

Sinds 1973 bevindt zich in het Kröller-Müller Museum het sculpturale K-piece: een werk bestaande uit felrode, stalen, geklonken H-profielen, tezamen de letter K vormend.

Staal (vijf elementen), verf, 8,90 x 10,35 x 11,95 m, Diergardtplatz bij het Kreishaus in Viersen
Met zijn drie assistenten Lowell McKegney, Enrico en Matteo Martigno vormt hij een goed functioneerend team dat zich in de artistieke plannen kan verplaatsen en deze betrouwbaar verwezenlijkt. Het gereedschap wordt nooit, ook al gaat het om reusachtige kranen, verzelfstandigd, maar altijd intuïtief en voor directe maatregelen in het artistieke vormingsproces ingezet. New Star vereenigt expressieve en constructieve tentenzen met elkaar doordat individueel geprefabriceerde onderdelen relatief eenvoudig en met gebruik van structurele eigenschappen samengevoegd worden. Het expressieve moment - laten wij de verf even buiten beschouwing - ligt vooral in de samenstelling van de stalen T-liggers, is dus geen voor het construeren ongebruikelijke vreemde aanvulling. - (Di Suvero speelde ook een belangrijke rol bij de oprichting in 1986 van de door kunstenaars (waaronder John Raymond Henry, Kenneth Snelson en Lyman Kipp) gerunde Park Place Gallery.

Aan de Amerikaanse beeldhouwer Mark di Suvero is in 2005 de jaarlijkse Heinz Award for Arts and Humanisties toegekend. Aan deze prijs is 250.000 dollar verbonden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.