kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mark Gonzales

Mark Gonzales (Huntington Park, California, 1968)

Amerikaanse kunstenaar, Gonzales woont en werkt in San Francisco.

,,Skating is art''

Internationaal geniet Gonzales vooral bekendheid als professioneel skateboarder. Vanaf zijn zestiende verdient The Gonz, zoals hij binnen de skate-scene ook wel liefkozend genoemd wordt, zijn brood door wereldwijd zijn kunsten te vertonen. Hij bedacht verschillende nieuwe sprongen en zijn populariteit onder tieners was zo groot dat Adidas zelfs een model sportschoen naar hem vernoemde. Eigenlijk vormen de ontwerpen die hij maakte voor de onderkant van zijn skateboards het begin van zijn kunstenaarschap.
Gonzales pas laat de overstap naar het officiële kunstcircuit. Behalve skateboarder en beeldend kunstenaar is 'the Gonz' ook dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 1998 verschenen een bundel korte verhalen en gedichten onder de titel Broken Poems (Keulen, Tropen Verlag), en een kunstenaarsboek met de titel Social Problem (Tokyo, Little More, Sakura International). Hij acteerde in Spike Jonze's korte film 'How they get there' en in Harmony Korine's debuutfilm 'Gummo'. Met zijn schilderijen, video's en gigantische polyesterbeesten maakte hij een succesvolle tour langs galeries in Londen, Parijs, Berlijn, Tokyo en New York.

Gonzales' beeldende kunst heeft onmiskenbaar zijn wortels in de (Amerikaanse) jeugdcultuur. Met zijn recente entree in de officiële kunstwereld plaatst hij zichzelf in een traditie van vergelijkbare kunstenaars die met hun werk een brug slaan tussen de populaire straatcultuur het artistieke establishment. Behalve beroemde voorgangers zoals Keith Haring en Jean Michel Basquiat, is er duidelijke verwantschap met tijdgenoten zoals Rita Ackermann, Emanuelle Mafille, Bjarne Melgaard, Raymond Pettibon en Ed Templeton.

In zijn tekeningen en schilderijen duiken vaak dezelfde Schmoo-figuurtjes op: sjabloonachtige vormpjes die meestal uit niet meer bestaan dan een simpele contour en een aanduiding van een gelaatsuitdrukking. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij sculpturen en video-installaties. De meer dan levensgrote polyestersculpturen met titels zoals Schminx, Priest en Flinx zijn driedimensionale verpersoonlijkingen van de Schmoo-figuren. Lange vellen papier die gedeeltelijk over de grond zijn uitgerold, zijn volgeschreven met semi-poëtische spuitbusteksten. En een video toont een aaneenschakeling van willekeurige straatbeelden - wandelende en fietsende mensen, een wasserette, kabbelend water - die je zou kunnen zien als je op een skateboard door de stad glijdt.

Zijn kleurrijke en kinderlijke tekeningen zijn zowel grappig als diepzinnig. Zijn werk heeft de rauwe energie van de jeugd en is doordrenkt van een humoristische spiritualiteit. Gonzales gebruikt een scala aan middelen om zijn werk tot stand te brengen. Verschillende soorten verf, viltstiften, fotokopieën, collages en zijn unieke, opzettelijk verkeerd gespelde teksten smelten samen tot een specifiek eigen stijl. Zijn eigenaardige onderwerpen weerspiegelen een eigentijdse problematiek. In zijn werk wordt herhaaldelijk gerefereerd aan thema's als liefde, godsdienst, de media, mode, sex en basale menselijke emoties.

Terugkerende thema's in het werk van Gonzales zijn menselijke emoties, in het bijzonder de liefde, en thema's zoals religie, de media, geweld en mode. Ook getuigen sommige van zijn werken regelmatig van een bijzondere fascinatie voor miljonairs. Een tentoonstelling van Mark Gonzales is steevast een kleurrijke, spontane, humoristische, ontroerende en ontwapenend brutaal-eerlijke artistieke ervaring, die de kijker deelgenoot maakt van de zieleroerselen van een kunstenaar van de jongste generatie.

De Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard liet twee van zijn schilderijen, bestemd voor de Biënnale van Lyon in juni 2000, door Gonzales met acryl- en spuitverf bewerken. Melgaards prachtig geschilderde monsters gaan nu schuil achter Gonzales rellerige kreten als 'Support all gay drug addicted surfers'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.