kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mark Leckey

Britse kunstenaar, geboren in 1964 te Londen. woont en werkt aldaar.

Leckey maakt video 's, Performances en geluidsinstallaties waarin zijn interesse in Underground Muziek, Mode en subculturen naar voren komt. Hij heeft een fascinatie voor mensen die tegen de stroom ingaan, zich anders kleden en zich onconventioneel opstellen in het leven.

Mark Leckey is de auteur van niet meer dan een handvol werken die aandacht vraagt voor de sociale, emotionele en spirituele wereld van de hedendaagse Britse jeugdcultuur. Op het snijvlak van Kunst en dagelijks leven bezit zijn werk een ongewone kwaliteit die niet meteen aan Kunst doet denken. (Persbericht De Appel)
Zijn video 'Fiorucci made me hardcore' (1999) werd samengesteld uit found footage en brengt de opkomst van de Britse dans-subcultuur vanaf de vroege jaren 70 tot de late jaren 80 in beeld.
"Fiorucci made me hardcore" is een collageachtige documentaire over Engelse underground dansculturen, van de noordelijke soul uit de jaren zeventig tot rave en hardcore uit de jaren negentig. In een draaikolk van geluiden, ritmes en beelden wordt de kijker meegesleurd in de wereld van clubs en discotheken waar massahysterie, muziek en mode samenkomen. Het was met name de film 'Fiorucci made me hardcore' die voor zijn internationale doorbraak zorgde.

2004 Expodium - Parade
In Expodium werd tijdens het Impakt Festival de Film 'Parade' vertoond worden van Mark Leckey.
De video 'Parade' maakte hij voor zijn Castlefield Gallery tentoonstelling 'Parade' in 2004 en kan omschreven worden als een Ode aan de Iconen van Mode en Muziek van vroeger en nu. Parade toont een sombere en verontrustend beeld over Mode, obsessie en mannelijke representatie. Als inspiratie voor deze Film diende het vintage and lifestyle magazine Parade voor mannen. De 19e eeuwse dandy geplaatst in de 21e eeuw, de dandy die zijn garderobe adoreert. De Film is zowel intrigerend als provocerend, met historische en literaire verwijzingen. Parade is mede mogelijk gemaakt door The Film and video Umbrella in samenwerking met de Brighton Photo Biennual.

This Thing in Regent's Park - 2007 - 8'47''
In 1991 maakte de schilder J.D. Williams een kleurig figuursculptuurtje van olieverf, dat met tubes tegelijk op een doekje werd uitgeknepen. Mark Leckey heeft dat figuurtje voor zijn video laten animeren. In deze video is te zien hoe het waggelend een dérive uitvoert door een uitgestorven Regent's Park, de plek waar jaarlijks het spektakel van de Frieze Art Fair plaatsvindt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 651.