kunstbus
Dit artikel is 12-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mark RothkoMark Rothko is een uit Letland (toen nog onderdeel van Rusland) afkomstige Amerikaanse abstract expressionistische kunstschilder, geboren 25 september 1903 Daugavpils (Dvinsk) - overleden 25 februari 1970 New York.

Rothko wordt wel met schilders als Barnett Newman en Clifford Still gerekend tot de zogenaamde Colour Field Painters.

Biografie
Marcus Rothkowitz wordt op 25 september 1903 te Vitebsk, de grootste stad in de Russische provincie, als jongste van vier kinderen geboren. De opvoeding was traditioneel en streng religieus.

Zijn vader, Jakob genaamd, was een joods apotheker, die in 1910 al naar Amerika emigreerde. Zijn familie emigreert in 1913 naar Amerika en vestigt zich in Portland, Oregon. Zeven maanden na hun aankomst overleed Jakob Rothkovitsj. De nog jonge Marcus moest kranten bezorgen om zijn opleiding te helpen bekostigen. Ondanks deze slechte omstandigheden was hij een goede leerling en haalde hij op 17-jarige leeftijd zijn eindexamen.

Van 1921 tot 1923 studeerde Rothko 'liberal arts' aan de yale University, New York, met het idee om ingenieur te worden en was hij nog meer geïnteresseerd in politiek dan in kunst. In 1923 geeft hij echter zijn studie op, de kunstenaar is geboren.

In 1925 volgde hij lessen modeltekenen bij Max Weber, verbonden aan de Art Students League.

Rothko was vanaf 1929 als docent verbonden aan de Center Academy of Brooklyn, een parochieschool die verbonden was met de synagoge.

In 1929 exposeerde hij ook voor de eerste keer zijn werk in de Opportunity Gallery.

Begin jaren dertig trouwde hij met Edith Sachar, joods juwelenontwerpster uit Brooklyn. Het was geen gelukkig huwelijk.

In de jaren 1930 schilderde Rothko abstracte figuratieve schilderijen met stadsthema's.

In 1933 had Mark Rothko zijn eerste solo-expositie in de Contemporary Art Gallery.

In 1935 richtte hij tezamen met Adolph Gottlieb de onafhankelijke kunstgroep 'The Ten' op. The Ten was een groep expressionisten die in de komende tien jaar tezamen zouden exposeren.

In 1938 werd Rothko Amerikaans staatsburger en veranderde nu officieel zijn naam in Rothko. Rond deze tijd stapte hij af van zijn stadsbeelden en raakte hij meer gefascineerd door de geïdealiseerde Griekse goden en godinnen en de archaïsche symbolen die hij gebruikte als thema voor kalligrafische abstracties.

Vanaf 1940 na het lezen Nietzsche en Jung gaat hij meer op zoek naar universele en diepzinnige thema's.

In het midden van de jaren '40 wordt Rothko sterk beïnvloed door het surrealisme met zijn biomorfe wezentjes.

Tijdens de oorlog liep zijn eerste huwelijk op de klippen, maar al in 1944 ontmoette hij Mary Alice (Mell) Beistle. Ze was een 23-jarige niet-joodse illustratrice van kinderboeken met wie hij binnen de zes maanden zou trouwen.

In 1945 had Rothko zijn eerste belangrijke solo-expositie bij Peggy Guggenheims Art of This Century Gallery.

Rothko, die nu overgegaan was naar het schilderen van surrealistische zeegezichten, exposeerde in 1946 in het San Francisco Museum of Art en in het Santa Barbara Museum.

Na een realistische (1926-1942) en een surrealistische periode (1942-1947) ontstonden in 1947 de eerste abstracte werken met eenvoudige, in de ruimte zwevende vormen.1949 Mark Rothko

In 1949 introduceert Rothko een compositorisch formaat, waarin hij die mystieke ervaring in zijn werk gestalte wilde geven. Het beeld is gereduceerd tot bijna niets. Schijnbaar immateriële kleurvelden maken zich, zonder vaste begrenzing, los van de achtergrond.
De symmetrische opbouw maakt zijn doeken tot ikonen, vervuld van een van binnen uit opgloeiend licht. Zijn schilderijen vertonen hierdoor een poëtisch karakter, maar ook religieus en metafysisch. Dit is mede te verklaren door zijn Joods - Russische achtergrond.

Rothko was vanaf vanaf 1952 aan de Subjects of Art School verbonden.

Tijdens de jaren vijftig groeide de reputatie van Rothko, evenals zijn financiële situatie.

In 1952 weigerde hij twee schilderijen aan het Whitney te verkopen, dat hij in privé-kringen een 'uitdragerij' noemde. Ook in 1952 werd hij door conservator Dorothy Miller opgenomen in Fifteen Americans-expositie in het Museum of Modern Art. Hier bezorgde Rothko aan Miller problemen door meer en andere schilderijen te sturen dan was overeengekomen, en door zich te bemoeien met de manier van ophangen. Sommige oude vrienden begonnen zijn wedijver op te merken. Zo verloor hij o.a. zijn vriendschap met Barnett Newman en Pollock.

In 1954 had hij belangrijke exposities op de Rhode Island School of Design en het Chicago Art Institute, dat een schilderij van hem kocht voor $ 4.000.

Samen met Mark Tobey werd hij in 1958 uitverkoren als vertegenwoordiger van Amerika op de Biënnale van Venetië. In de zomermaanden kon hij zich een atelier veroorloven in de kunstenaarskolonie van Provincetown, Massachusetts. Maar toch werd hij alsmaar neurotischer en depressiever, en dronk hij overvloedig.

In 1961 werd een volledige overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York georganiseerd.

Zijn tweede huwelijk, dat eens succesvol en stimulerend was geweest, was al enige tijd slecht. Mell Rothko die nochtans niet goed alcohol kon verdragen, was gaan drinken als reactie op haar situatie en was hard bezig om een alcoholiste te worden. Op nieuwjaarsdag 1969 liet Rothko haar in de steek.

De structuur van Rothko's werken wordt in de jaren '60 steeds eenvoudiger, de kleur steeds somberder, tot grijs en zwart in 1979-1970. Hijzelf en zijn kunst wordt depressiever en tragischer. Zijn kunst is echter nog altijd vergelijkbaar met muziek en doorvoed met filosofie.

Zijn drankverslaving had hij niet meer in de hand, en hij nam grote doses slaappillen en antidepressiva. Begin 1970 pleegde hij zelfmoord: hij sneed zijn aderen in zijn ellebogen door en bloedde-dood. Het was een ontluisterend eind van wat een ondraaglijk, ellendig bestaan was geworden.

Rothko woonde, met enige onderbrekingen, tot aan zijn dood in 1970 in New York. Hij kwam om het leven door de hand aan zichzelf te slaan.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 21.