kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mark Wallinger

Mark Wallinger on State Britain, 2007

Britse schilder, beeldhouwer en videokunstenaar, geboren in 1959 te Chigwell (Essex). Woont en werkt in London en Berlijn.

Mark Wallinger studeerde af aan het Loughton College in 1978. Vervolgens vervolmaakte hij zich in Londen zowel aan de Chelsea School of Art als aan het Goldsmiths's College. Hij volgde met succes het Deutscher Akademischer Austausch Dienst Artists Programme in Berlijn. In 1998 ontving hij de Henry Moore Fellowship aan de British School in Rome.

1993 neemt deel aan "Young British Artists II show" van Charles Saatchi.
1997 neemt deel aan Sensation expostitie in de Royal Academy.
2000 Retrospectief "Credo" in de Tate gallery, Liverpool.

Threshold to the Kingdom (2000) toont vertraagde video-opnames van een aankomst gate op een Londens vliegveld. We zien automatische deuren die langzaam open en dicht gaan om de arriverende reizigers en vliegtuig crew door te laten. Op de muziek van Allegri's 'Miserere' passeren de reizigers een meerduidige grensovergang. De Engelse kunstcriticus Richard Dorment noemde deze film 'de mooiste verbeelding van het leven na de dood door een kunstenaar sinds de illustraties van Gustave Doré voor Dante's 'Paradiso'.

In 2001 was hij opgenomen in de selectie van Groot-Britannië voor de Biënnale van Venetië.

Hij ontving de Awarded Honorary Fellowship van het London Institute.

In de video Sleeper (2005) brengt de kunstenaar 9 nachten in een berenpak door in de Neue Nationalgalerie in Berlijn. In de video is zichtbaar dat hij ondermeer verveeld rondloopt of op de grond ligt, terwijl hij door voorbijgangers bekeken wordt. De man gedraagt zich niet als beer en probeert zich ook niet specifiek als beer te gedragen, het is een man in een gehuurd berenpak. Maar wat zien wij in deze figuur? En wat willen wij zien? De enorme raampartijen van het museum maken niet alleen de performance zichtbaar, maar houden de kunstenaar en de toeschouwers ook een spiegel voor; kunstgerelateerde vragen komen bovendrijven en de natuur als toeristisch fenomeen wordt ter discussie gesteld.

State Britain, een replica van de stellage die de vredesactivist Brian Hawe sinds 2001 had opgebouwd aan Parliament Square, pal tegenover het parlement in Westminster, leverde Mark Wallinger een nominatie voor de Turner Prijs 2007 op. Hawe stond vijf jaar lang met een stellage vol anti-Blair materiaal op Parliament Square. Vlak voordat zijn werk in 2006 door de politie in beslag werd genomen, is het gefotografeerd door Mark Wallinger. Hij reconstrueerde het in het museum Tate Britain met behulp van 14 medewerkers in een 130 duizend euro kostend kunstwerk.2007 Skulptur Projekte Münster - Project: Zone (Zone)
De Brit Mark Wallinger laat op 4,5 meter hoogte visdraad rondom de de Altstad van Münster spannen. Een fysieke en tegelijk onzichtbare grens die refereert aan een getto, en tegelijk aan het privatiseren van de publieke ruimte, een vinding van de orthodoxe joden om te kunnen werken tijdens de sabbat.
The unspectacular traffic island in front of the Aegidiimarkt comprises the center of a circle that surrounds most of the inner part of the city. Mark Wallinger has installed a five-kilometer-long white thread that reaches a height of four and a half meters at Münster's greatest elevation, even extending to fifteen meters over Lake Aa.
A sculpture in the sky: the circle cuts through houses and bores its way through façades of buildings. Like many boundaries, Wallinger's circle is not recognizable as such. When walking through town, passers-by will cross the thread many times but only notice it if they look upwards towards 'higher things.' However, precisely this is the British sculptor's intention.
The Talmud, for example, calls it Eruv, an area precisely defined by customary rules within which some of the thirty-nine prohibitions by which orthodox Jews must abide during the Sabbath do not apply. Thus, the zone created by Mark Wallinger also represents a transcendent demarcation, just as for centuries the walls of monasteries separated the sacred from the secular. Unconsciously, the spectators are drawn into the circle, and as long as stay within its boundaries, they are part of the community.

(Turner Prize
De prestigieuze Turner Prize is gewonnen door Mark Wallinger. De 48-jarige Wallinger is de oudste winnaar in de 23-jarige geschiedenis van de prijs. Deze status als 'senior' ontlokte de kunstenaar de uitspraak dat de prijs, overhandigd door acteur/regisseur Dennis Hopper, 'nu kennelijk openstaat voor iedereen die nog een polsslag heeft'.
De Turner Prize wordt uitgereikt voor het in de ogen van de jury beste kunstwerk van een Britse of in Groot-Brittannië levende kunstenaar. De genomineerden mogen ieder een werk inzenden, maar de beoordeling is tevens gebaseerd op hun overige werken.

De Britse artiest ontving de prijs voor zijn tentoonstelling State Britain, een reconstructie van meer dan zeshonderd spandoeken, foto's en teddyberen. Wallinger ontving de prijs, waaraan een geldbedrag van 25.000 pond (37.000 euro) is verbonden, in Liverpool uit handen van acteur Dennis Hopper. De jury oordeelde dat zijn werk State Britain van ,,historisch belang'' is. De 48-jarige Wallinger toonde zich gelukkig. ,,Ik heb nooit gedacht dat dit nog zou gebeuren'', aldus de Brit.
Omdat State Britain alleen in het Tate-museum in Londen wordt getoond, was Wallinger in Liverpool aanwezig met zijn film Sleeper uit 2005.

Websites: www.bloggen.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 748.