kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Markus Schaller

Geboren 1964
Duits kunstenaar

Markus Schaller is abstract- en figuratief beeldhouwer, performancekunstenaar en fotograaf.Vancouver Scuplture Biennale

Markus Schaller werd zeer beïnvloed door kerkmuziek en kunst. Hij ging op zijn zeventiende jaar naar Berlijn, naar de Universität der Kunsten, waar hij master-class student van Rebecca Horn was. Onder Rebecca Horn's invloed ontwikkelde Markus Schaller zijn eerste interesse in tekst. Schaller studeerde af in 1994.

Onder invloed van de econonmische toestand in Oost-Duitsland, waar vele verlaten industrie gebieden waren, ontwikkelde Schaller's interesse zich verder in de metaalgieterij en beeldhouwen. Hij werkte in oude smederijen in Duitsland en combineerde zijn vroege interesse in tekst met aard-elementen, in het bijzonder metalen. De menselijke figuur, vaak gecombineerd met poëtische tekst, staat centraal in het figuratieve beeldhouwwerk van Schaller.

In 1991 was Schaller de initiator van de eerste 'kunstenaars co-operatieve galerie', Mulack 23, in Berlijn Midden. Sinds midden jaren negentig exposeerde Schaller zijn werken alleen nog maar in externe galeries.

In 1997 nam Markus Schaller voor Duitsland deel aan de Biënnale van Venetië, voorts nam hij deel aan Europarte en in 2006 aan de Vancouver Sculpture Biennale. Zijn oeuvre wordt in het bijzonder in Canada en de Verenigde Staten tentoongesteld.

Markus Schaller woont en werkt in Berlijn. Zijn laatste werken, speciaal gecreëerd voor de solo-expositie in de Berliner Guuardini Stiftung, op 22 januari 2008, tonen weer een hernieuwde symbiose van industriële techniek en de liefde voor woorden en taal. Met behulp van zware machines maakt Schaller zijn intiemste gedachten in reliëf in zware metalen objecten, waarmee hij een perfecte combinatie van poëzie en beeldhouwen creëert. Zijn expositie 'Formen Sprache', bestaat uit 18 werken en zal tot 22 maart te zien zijn.

website: www.markusschaller.deKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.