kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marta Pan

Franse kunstenares in Boedapest geboren in 1923.

Beweging en evenwicht spelen een grote rol in haar werk. Materiaalgebruik, gewicht en ondersteuning bepalen als het ware de beweging die van nature in een vorm aanwezig is.

1960 - Zij maakte Grande Spirale in 1960 voor de TH Delft (de Aula werd opgeleverd in 1966) en daar stond het de eerste jaren in de vijver rechts voor het gebouw van Werktuigbouwkunde en Scheepsbouwkunde. Het draaide als de wind erlangs waaide. Het paaltje staat er nog steeds. ,,Het zag er heel leuk uit, maar als de wind te hard ging waaien, vloog het ding van zijn taats af en konden we hem weer uit de vijver vissen.'' Vandaar dat de grande spirale werd verhuisd naar de Aula, toen die in 1966 in gebruik werd genomen.

Sculpture Flottante - Otterlo, 1960-61, glasvezel versterkt polyester
Zij ontwierp in 1960 voor de dan nog niet geopende beeldentuin van het museum Kröller-Müller: Drijvende sculptuur 'Otterlo', dat nu in binnen-en buitenland bekendheid geniet en tot de geliefdste en meest gefotografeerde objecten van het museum behoort.
Sculpture Flottante is een abstract wit kinetisch sculptuur gemaakt om in de vijver te drijven van de beeldentuin. Het is het eerste kunststof sculptuur in de tuin en een erg vroeg voorbeeld van een kunstwerk van glasvezel versterkt polyester. Het zou wel eens het eerste drijvende kunstwerk ooit kunnen zijn.Maquette

2007 - De beeldentuin van het museum Kröller-Müller in Otterlo wordt op 21 juni 2007 verrijkt met een tweede kunstwerk van Marta Pan. Dan onthult een danser van dansgezelschap LaMelis de sculptuur Amfitheater, waarvoor de Franse kunstenares van Hongaarse afkomst het ontwerp aan het museum heeft geschonken. Amfitheater bestaat uit een cirkel en een ingenieuze opdeling ervan in segmenten. Het object is gemaakt van grijswitte graniet, waardoor bezoekers van de beeldentuin erop plaats kunnen nemen en het bij voorstellingen kan worden gebruikt.Pageviews vandaag: 1311.