kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Martin Munkacsi

Martin Munkácsi geboren in 1896 te Kolozsvar, overleden 1963 te New York
Hongaarse schilder en fotograafca 1932

In zijn tijd was Martin Munkacsi een van de beroemdste fotografen van de wereld. Zijn dynamische foto's over sport, artiesten, politiek en het straatleven in Duitsland en Hongarije uit de late twintiger en dertiger jaren werden genomen in een nieuwe stijl, die de snelheid en de beweging van de moderne tijd vastlegden. Hij doorbrak de strikte conventies van de modefotografie en hij introduceerde met zijn dynamische en spontane beelden en zijn ogebruikelijke foto's ook nieuwe trends in de fotojournalistiek.

Munkacsi wijdde zich aanvankelijk aan de schilderkunst, tot hij in 1923 bij toeval fotografie ontdekte en in zeer korte tijd een van de beroemdste fotojournalisten van Hongarije werd.

Vanaf 1927 werkte Munkácsi voor uitgeverij Ullstein in Berlijn en voor de krant Berliner Illustrierte Zeitung, voor wie hij onder meer naar Turkije, Sicilië, Egypte, Londen, New York en Liberia reisde.

In 1933 richtte Munkacsi zich op modefotografie, waarbij hij foto's maakte van rennende modellen op het strand. Deze foto's brachten een omwenteling teweeg in de modefotografie, vanwege hun informele en vitale stijl.

In 1934 emigreerde Martin Munkacsi naar de Verenigde Staten, nadat hem door Carmel Snow van Harper's Bazaar een contract aangeboden werd. Hier in New York vestigde hij zijn faam en fortuin. Hij fotografeerde veel buiten de studio, op het strand, op boerderijen en velden, op een vliegveld. Munkacsi maakte een van de eerste artikelen geïllustreerd met naaktfoto's in een populair tijdschrift.Fred Astaire

Munkacsi maakte portretten van onder meer Katharine Hepburn, Leslie Howard, Jean Harlow, Joan Crawford, Jane Russell, Louis Armstrong en Fred Astaire.

Munkácsis werk was richtinggevend voor ster-fotografen als Henri Cartier-Bresson en Richard Avedon.

In 2007 organiseerde het International Center of Photography een expositie van Munkacsi's fotografie getiteld Martin Munkácsi: Think While You Shoot!, samen met de show Henri Cartier-Bresson's Scrapbook: Photographs, 1932-46.

website:www.munkacsi.redhippo.de


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.