kunstbus
Dit artikel is 02 04 2017 10:42 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

martin van wordragen

Nederlandse schilder en etaleur, geboren te Ammerzoden (NL) op 09-02-1928,

Wordragen komt uit Ammerzoden, een afgelegen dorpje in het land van Maas en Waal. Martin was de derde telg uit een boerengezin met tien kinderen. Als kind tekende hij op alles wat hij vinden kon.

Bij de fraters volgde hij de opleiding middelbaar onderwijs en in 's-Hertogenbosch de leergang leraar tekenen. Behaalde achtereenvolgens het diploma leraar tekenen en "etaleur-decorateur". Volgde nadien nog een opleiding "reclame-assistent".

In 1947 maakte hij zijn eerste schilderijtje, "Melkmeisje".

Toen Nederland in 1948 feest vierde ter ere van de inhuldiging van koningin Juliana kreeg Martin een eervolle opdracht: het schilderen van een metershoog Portret van de nieuwe koningin. Daarmee maakte hij veel indruk in z'n geboortestreek.

Martin van Wordragen had een traditioneel klassieke opleiding genoten, dus schilderde hij noodgedwongen vele jaren natuurgetrouwe taferelen. Daar was de jeugdige Martin niet gelukkig mee. Hij had inmiddels kennisgemaakt met de Cobra-beweging en dat raakte hem diep. Dit was De Stijl die hij wilde; dit was schilderen vanuit het hart.

Begin Jaren Vijftig vertrok Martin uit Nederland; via een collega kwam hij begin 1954 naar Hasselt en oefende het beroep van etaleur uit. Hij leidde ook heel wat etaleurs op in de jaren 70-78.

Om zijn kennis te verbreden bezocht hij veelvuldig Musea en tentoonstellingen. In die tijd maakte hij ook kennis met (het werk van?) Constant Permeke, waardoor hij in de ban raakte van het Vlaams Expressionisme. Deze schilder en de Cobra-beweging zorgden voor een breuk met de traditionele Schilderkunst. Martin van Wordragen groeit hierdoor tot de schilder die we nu kennen.

Tot zijn huwelijk in 1958 schilderde hij weinig, maar dit veranderde in de jaren 60 en 70. Hij werd een expressionist met vooral de klemtoon op de uitdrukking en de gevoelens die hij wilde uiten. De figuur en het onderwerp werden ondergeschikt. Hij evolueert van het Vlaams "Permeke" expressionisme naar een "persoonlijk" expressionisme met bepaalde facetten eigen aan de Cobra kunst.

Martin huwde, in juni 1958, met Helena Goesten (Een huwelijksreis naar de Expo '58 in Brussel lag voor de hand). Martin en Helena van Wordragen-Goesten kregen 4 zonen: Erik, Han, Arjan en wilfried. Arjan is in 2013, op 48 jarige leeftijd, overleden. Ook zijn vrouw is ondertussen na een slepende ziekte gestorven.

In de jaren 70 en 80 was Martin dikwijls van huis weg. Hij huurde in die tijd regelmatig een, ver afgelegen, primitief, oud hoeventje. Daar trok hij zich vaak terug om zijn gevoelens te kunnen verwerken op het doek.

Er volgden tentoonstellingen vanaf 1962. Vermelden wij o.a. in 1964 een openluchttentoonstelling te Stevoort met o.a. ook Robert Vandereycken en Amand Van Rompaey. Werken waren vooral te zien op tentoonstellingen in Belgiƫ, Nederland en Duitsland.

Hij was ook medeoprichter in 1963 van de kunstenaarskring "Sakoura" (Japanse bloesem) met als doel kunstenaars samen te brengen en groepstentoonstellingen in te richten. Regelmatig richtte de kring tentoonstellingen in met o.a. ook werken van Konings Gabi. Dit was o.a. het geval in 1974 naar aanleiding van "10 jaar Sakoura" te Hasselt, Tongeren en Neerpelt.

In 1990 verscheen er naar aanleiding van zijn 40-jarige schildersloopbaan een boek "Martin van Wordragen - 40 jaar op pad" en volgde er tevens een tentoonstelling in Galerie Albert te Hasselt.

De feitelijke doorbraak van Martin van Wordragen vond plaats in 1996; toen ontdekte galeriehouder Cees Clijsen uit Nuenen het werk van de Kunstenaar. Hij was dermate geraakt door de kwaliteit en bijzondere uitbeelding van de schilderijen, dat hij een groot deel van de collectie aankocht. Dat betekende het begin van een langdurige en vruchtbare samenwerking, met de verschijning van het boek en een grote tentoonstelling in 2005 in Amstelveen als hoogtepunt.

Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag verscheen in 1998 een 2de boek : "Martin van Wordragen - 70 jaar onderweg".

2005 Museum Jan van der Togt: Overzichtstentoonstelling.
Voor de schilder Martin van Wordragen is het een bewogen tijd. Een omvangrijk boekwerk over zijn leven en werk komt uit en er start een overzichtstentoonstelling in Museum Jan van der Togt. In het verleden exposeerde hij met Kunstenaars als Appel, Corneille, Alechinsky en Lucebert waarna een wat min of meer anonieme Periode volgde. Tien jaar geleden kwam er alsnog de erkenning, en nu is hij geliefd bij een grote groep kunstliefhebbers. Het boek en de Expositie onderstrepen het 60-jarig jubileum van de schilder. Met 500 pagina's en ruim 1100 afbeeldingen is een indrukwekkend document verschenen, waarin het Oeuvre van Van Wordragen schitterend wordt uitgebeeld. Tijdens de opening zal het eerste exemplaar van het boek officieel worden overhandigd aan de Kunstenaar.

Het gezin van Martin van Wordragen:
Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 814.