kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Matthijs Maris

Matthijs Maris (1839-1917)

Matthijs studeerde aan de Haagse Academie en de Academie van Antwerpen.
Een reis door Duitsland, Frankrijk en Zwitserland was van grote invloed op zijn werk. Zijn voorkeur ging uit naar sprookjesachtige stadsgezichten en naar Portretten en figuurstukken.

Van 1869 tot 1877 verbleef Matthijs Maris in Parijs; hij was daar gedurende de roerige jaren van de Frans-Duitse Oorlog en de opstand van de Communards. In deze Periode schilderde hij zijn beste werken.Matthijs Maris, M├Ądchen an der Pumpe, 1872

In 1877 vertrok hij via contacten met de kunsthandel naar Londen. Geleidelijk aan vereenzaamde hij en raakte in de vergetelheid. Hij trok zich terug in een wereld van Fantasie. Gedurende deze Periode maakte hij monochrome grijze droomlandschappen met mysterieuze figuren.

Voor Matthijs Maris was schilderen het treffen van een innerlijke waarheid, die als hogere werkelijkheid ver verheven was boven het schilderen naar de Natuur. Matthijs leefde veertig jaar Lang als een eenzame, miskende visionair in Londen, terwijl zijn broers Jacob en Willem Maris bekende schilders waren van de Haagse School.

Als na 1905 de prijzen voor zijn werk stijgen, wijst hij de roem af.

Matthias Marris


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 161.