kunstbus
Dit artikel is 19-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Max Pechstein

Max Pechstein (1881-1955)Hermann Max Pechstein, Duits schilder en graficus,

Vitaliteit, spontane vormen en primaire kleuren kenmerken zijn werk. Schilderde landschappen, portretten, bloemstukken en figuren. Ontwierp tevens mozaïeken en gebrandschilderde ramen.

biografie
Max Pechstein werd 13 december 1881 geboren in Zwickau.

Hij ging in Zwickau van 1896-1900 als decoratief schilder in de leer bij een plaatselijke schilder en bezocht van 1900 tot 1902 de kunstnijverheidsschool in Dresden. Hierna volgde hij tot 1906 een opleiding aan de kunstacademie in deze stad.Das rote Badehaus

Die Brücke
in 1906 werd Pechstein lid van de kunstenaarsgroepering "Die Brücke".

1906 ontving de Saksische Staatsprijs.

1907 bezoekt in de zomer Kirchner in Goppeln.

Berlijn
In 1908 verhuisde de kunstenaar naar Berlijn, waar hij toetrad tot de Berliner Secession. In deze jaren ontmoette Pechstein veel kunstenaars, waarvan Heckel en Kirchner de belangrijkste waren. Hij werkte veel met deze kunstenaars samen.

Pechstein woonde sinds 1908 in Berlijn, maar verbleef bij voorkeur bij zijn vrienden in Dresden een aan het meer van Moritzburg, waar hij over dezelfde modellen kon beschikken als zij. Van een heroïsche eenwording van mens en natuur is bij hem nauwelijks sprake, maar hij was, evenals Schmidt-Rottluff en Nolde, in de ban van het eenvoudige landleven. De heftige kleuren die zo flets en ruw overkomen zijn typisch voor Pechstein. Bovendien werkt hij sculpturaal zoals bij het lichaam van de vrouw, dat uit facetten bestaat.Young woman with red fan, 1910

1910 Neue Secession
Hij werd medeoprichter en voorzitter van de Neue Secession.

Hij bezoekt samen met Kirchner en Heckel de meren van Moritzburg.

Met Kirchner richtte Max Pechstein in 1911 het MUIM-Institut op (Moderner Untericht in Malerie). Deze instelling was een schildersopleiding die veel aandacht schonk aan nieuwe ontwikkelingen.

Omdat Max Pechstein deel nam aan de tentoonstelling van de "Berliner Secession" in 1912, werd hij uit "Die Brücke" gezet.

Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Max Pechstein in 1914 enige tijd op de Palau Eilanden in de Stille Zuidzee. Exotische motieven herinneren aan zijn reis naar Oceanië van 1914 tot 1915. Hij ontwikkelt een eenvoudiger en primitievere Zijn werken uit die tijd zijn misschien wel zijn beste. In latere jaren verminderde zijn creatieve kracht.kopf eines bartigen Fischers, 1921

1915/16 Na terugkomst in Duitsland werd hij naar het westelijke front gestuurd.

Na de oorlog werd Max Pechstein in 1918 medeoprichter van de Arbeidsraad voor de Kunst en in 1922 lid van de Pruisische Academie voor de Kunsten.

1933 Toen de nazi's aan de macht kwamen kreeg Max Pechstein een schilder- en expositieverbod. Zijn werk werd in 1937 "ontaard" verklaard en 326 werken werden in beslag genomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn Berlijnse woning vernietigd, waardoor een groot deel van zijn werk verloren ging.

1945 Na de oorlog werd Max Pechstein docent aan de Hogeschool voor de Beeldende Kunsten in Berlijn.

Hij stierf 29 juni 1955 in Berlijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.