kunstbus
Dit artikel is 07-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Medardo Rosso

Italiaans beeldhouwer geboren Turijn 1858, gestorven Milaan 1928

De beelden van Medardo Rosso worden samen met die van Auguste Rodin als het summum van impressionistische beeldhouwkunst gezien, vooral zijn bustes in was. Dit komt niet alleen door de vorm en de voorstelling, maar ook door de techniek. De indruk wordt namelijk gewekt dat de kunstenaar door te kneden in was snel een gelaatsuitdrukking vastlegde. Bij nadere beschouwing blijkt echter dat de wassen beelden niet zijn gemodelleerd, maar gegoten.- (Rosso's werk is de impressionistische en psychologisch bepaalde beweeglijkheid van zijn figuren. Veel van zijn beelden liet hij bewust in het wassen voorstadium.Ecce Puer, (Behold the Child), 1906

Zijn laatste sculptuur, Ecce Puer (Behold the Child), werd in 1906 in Londen gemaakt, waar Rosso in dat jaar een solotentoonstelling had. Het is een portret in opdracht van Alfred William Mond, een Brits jongetje van zo'n vijf of zes jaar oud. Ecce Puer, maakte Rosso nadat hij slechts een glimp van de jongen had opgevangen, kijkend tussen een gordijn.

In 1881 verhuist Medardo Rosso naar Milaan, waar hij in 1982 aan de Brera-Academie beeldhouwkunst studeert.

In 1884 werkt hij in het atelier van Jules Dalous en wordt hij beïnvloed door het Impressionisme alsook door het werk van Rodin. In 1885 woont hij in Wenen.

In 1886 exposeert Rosso op de Salon des Indépendants in Parijs en in hetzelfde jaar keert hij terug naar Milaan en begint hij aan een grafsculptuur te werken.

In 1889 woont Rosso weer in Parijs, waar hij een eigen gieterij begint en Degas, Rodin en de verzamelaar Rouart leert kennen. In 1900 exposeert hij op de wereldtentoonstelling in Parijs en in 1904 heeft hij een solotentoonstelling op de Salon d'Automne. Verder heeft hij solotentoonstellingen in Wenen en Milaan en in 1906 in Londen.

In 1928 sterft Rosso in Milaan. In 1929 heeft hij een Overzichtstentoonstelling op de Salon d'Automne en in 1950 een Overzichtstentoonstelling op de Biënnale van Venetië.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.