kunstbus
Dit artikel is 18-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Meindert Hobbema

Nederlands schilder, gedoopt 1638 Amsterdam - overleden 1709 aldaar, was een leerling van Jacob Van Ruysdael, één van de Amsterdamse schilders die geheel vrij gebleven zijn van Rembrandts invloed. Hij is een landschapschilder, minder veelzijdig dan zijn leermeester, maar zijn werk is lichter en vrolijker.

In zijn tafereeltjes van de watermolen in de nabijheid van hutjes, met enkele arbeiders in de buurt, geeft hij de stille rust van het afgezonderde buitenleven. In tegenstelling tot de heroïsche uitbeelding van zijn leraar, getuigen zijn werken van een liefdevolle aandacht voor het detail, met bomen, watermolens en tuinen in een zonovergoten warm geheel. Zijn beroemdste werk is Het Laantje van Middelharnis (1689, Londen, National Gallery).

Zijn invloed was vooral in Engeland duidelijk merkbaar en zijn stijl werd er in de 18de eeuw veel nagevolgd. De figuren in zijn landschappen zijn vaak van de hand van Adriaan van de Velde. In 1668 werd hij wijnroeier (controleur der wijnaccijns) te Amsterdam. (Summa; 25 eeuwen 214)

Werken:
. Landschap met Watermolen, ca. 1660, olieverf op eikenhout, 60x85, Dresden, Gemäldegalerie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 692.