kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Melchior d'Hondecoeter

Melchior d'Hondecoeter (1636-1695)

schilder, tekenaar, decoratieschilder (van interieurs) van jachtstillevens, stillevens, trompe l'oeil, vogels, bosstillevens, dieren,

Zoon en leerling van zoon en leerling van Gijsbert de Hondecoeter (Gijsbrecht Gillesz.), kleinzoon van Gillis. Leraar van Willem Hendrik Wilhelmus van Royen. Invloed op Felice Boselli (I),
Angelo Maria Crivelli, Tobias Stranover,

Melchior was de begaafdste van zijn familie en is vooral beroemd geworden om zijn stillevens met wild en gevogelte, die hem de bijnaam ' Raphaƫl van de vogels ' bezorgden.

De Nederlandse vogelschilder werd geboren in Utrecht en stierf 3-4-1695 in Amsterdam. (begraven: 1695/04/07) Van 1659-1663 werkte hij in Den Haag en daarna in Amsterdam.

Werkzame periode: 1658 - 1695 vroegst gedateerde werk is uit 1658 (zie Buijsen, p.169)

Plaats/periode van werkzaamheid:
Utrecht
Den Haag 1659 - 1663
1659 wordt lid van de Confrerie Pictura; trouwt in 1663

Amsterdam 1663 - 1695
1688 koopt het burgerrecht

Karakteristiek voor zijn werk is de technische bekwaamheid, het kleurgebruik en de naturalistische weergave, o.a. in 'De klokhen in angst' (1681, Rijksmuseum, Amsterdam) en 'De menagerie van Willem III' (Mauritshuis, Den Haag).

De specialiteit van Melchior de Hondecoeter, het schilderen van pluimvee, had de schilder niet van een vreemde. Zijn vader en grootvader hadden al belangstelling voor het schilderen van dieren. Melchiors tante Justina was getrouwd met de schilder Jan Baptist Weenix, een Italianisant. Na les te hebben gehad van zijn vader ging d'Hondecoeter in de leer bij zijn oom Weenix. Zo werden de techniek en het kleurgebruik van de schilder optimaal ontwikkeld. Behalve taferelen met vogels in opmerkelijk natuurlijke houdingen schilderde d'Hondecoeter ook behangsels met vergezichten op gebouwen en parken. Ook hier speelden vogels meestal een rol.

Volgens de kunstenaarsbiograaf Arnold Houbraken zou d'Hondecoeter een haan zo hebben gedresseerd dat deze op commando van de schilder in de gewenste houding bleef staan. Dit onwaarschijnlijke verhaal diende uiteraard vooral om de verbluffende natuurgetrouwheid van d'Hondecoeters voorstellingen te benadrukken.

familie De Hondecoeter,
Familie schilders van Zuid-Nederlandse afkomst. De bekendste zijn: Gilles Claesz. (ca 1575-1638), bekend door zijn landschappen in de trant van o.a. Van Coninxloo. en Gijsbrecht Gillesz. (1604-1653), zoon van Gilles. Schilderde eveneens landschappen.

Zie voor afbeeldingen ook RKD Images

Naamsvarianten: Melchior de Hondecoeter, Melchior d'Hondecoutre, Melchior de Hondecoutre, Melchior d'Hondekoeter, Melchior de Hondekoeter, Melchior d'Hondekoote, Melchior d'Hondekooten,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 369.