kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Merijn Bolink

Merijn Bolink (1967)

Amsterdamse kunstenaar, groeide op in Hilversum, studeerde aan de AKI in Enschede.

Merijn Bolink ontdekt en creëert als een wetenschapper. Met wetenschappelijke en mathematische precisie analyseert, deconstrueert en combineert hij elementen.
Bolink maakt veelal beelden die zijn opgebouwd uit bestaande objecten, dode dieren of planten. De procédés die hij toepast zijn verdubbeling, versmelting of ontleding. In alle gevallen gaat het er om 'de ziel van dingen' bloot te leggen, zoals hij zelf zegt.

Merijn Bolink (1967) wijdde zich na zijn opleiding aan de kunstacademie in Enschede aan het maken van beelden en installaties.

Op zijn eerste tentoonstelling in 1992 bij Galerie Fons Welters in Amsterdam liet hij twee beelden zien die veel aandacht kregen. Een van de beelden bestond uit één piano die was omgebouwd tot twee piano's waardoor de binnenkant en de buitenkant tegelijkertijd te zien waren.

Het andere beeld bestond uit een kinderwagen die was veranderd in veertien kinderwagentjes, elk gemaakt van weer een andere materiaalsoort.

Een andere ikoon is Bolinks appel die er van binnen uit ziet als een sinaasappel.

1997 CHARLOTTE KÖHLER Prijs Beeldende Kunst

De tentoonstelling All in Line, in het Groninger Museum te zien tot en met 15 april 2001, is een overzichtstentoonstelling met werk uit de afgelopen tien jaar.

Eerder werd Bolink meesterschepper genoemd. Deze term past goed bij hem en de in Brains Unlimited (objecten.
Uit de vorm van een menselijk brein doemen nieuwe creaties op, krioelen verschillende diersoorten aan de oppervlakten, van kameleons tot zeepaardjes, van walvissen tot slakken, net zoals al die diertjes - en nog veel meer - als idee in onze hersenen krioelen. Je hoeft ze alleen maar 'aan te klikken'. Bolink voegt nieuwe vormen en nieuwe betekenissen toe aan voor ons zo schijnbaar herkenbare objecten. Op magische wijze construeert en reorganiseert hij de werkelijkheid.

Merijn Bolink (NL)
Untitled, (Tak) (2006)
Met zijn project Untitled (Tak) blaast Bolink een oude techniek uit de tuinbouw nieuw leven in. Door middel van enten verandert hij het groeiproces van een boomtak. Enten, oftewel vegatief vermeerderen, wordt in de tuinbouw toegepast om een bijzondere bloei te krijgen of om een boom zichzelf te laten vermeerderen en verbeteren. Het resultaat van Bolink is een hybride tak, een kruising tussen natuurlijke groei en een computer grafisch afsplitsing. Bolink breekt met onze geconditioneerde manier van kijken naar natuur en richt zich op de mogelijkheid dat de natuur nieuwe betekenissen heeft.
idee van de wereld / Merijn O. Bolink Amsterdam : Walraven, cop. 2005 fotografie, potlood, pentekeningen, verf, digitale bewerking, tekst
Formaat: 28,5 x 20,5 cm
Omvang: 40 blz
Harde rug, ingenaaid
Prijs: Euro 18,50
ISBN-10: 9080971731
ISBN-13: 9789080971738
Dit boek gaat over de uitvinder en ideeënkrijger Michael Babeliowsky. Zijn leven lang was hij op zoek naar het beste idee van de wereld. Ideeën kan je niet maken of verzinnen: je krijgt ze of je krijgt ze niet. Sommige ideeÎn heeft bijna iedereen, van andere ideeën werd Michael rijk, maar het beste en mooiste idee kreeg hij van zijn vrouw Martha.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.