kunstbus
Dit artikel is 26-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Meschac Gaba

Geboren in Benin 1961, Afrika. Woont en werkt in Amsterdam.

Opleiding
Rijksacademie, Amsterdam
Meschac Gaba was eenmaal eerder in Europa voordat hij werd toegelaten tot de Rijksakademie. Binnen de muren van de kleine, witte studio van de Rijksakademie werden zijn thema's steeds verder in conceptuele richting ontwikkeld. Van het werk met bankbiljetten tot het onstaan van het imaginaire Museum. Hiermee reflecteert Gaba op de culturele kolonisatie van Afrika door het westen.

Gaba stelt in zijn werk verschillende culturele identiteiten ter discussie. Geld symboliseert in zijn werk het ontbreken van een werkelijk economisch evenwicht in de wereld. Sterk gedevalueerde Afrikaanse valuta staan er tegenover door een papierversnipperaar vernietigde westerse bankbiljetten.

Meschac Gaba werkt sinds 1997 aan zijn Afrikaans Museum voor Hedendaagse Kunst. Elke keer, steeds in een andere kunstinstelling, staat een onderdeel van het museum centraal. Tot nog toe gerealiseerde onderdelen zijn bijvoorbeeld een winkel, een speelkamer, een restaurant en een geluidsafdeling. Op de laatste Documenta in Kassel presenteerde hij twee functies van zijn museum. Het museumproject omvat ruim tien installaties, waarvan er verschillende te zien waren in Smak in Gent, Witte de With in Rotterdam en Palais de Tokyo.

Voorjaar 2001 werd de imaginaire bibliotheek, het tiende onderdeel van het Museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst, gepresenteerd in Rotterdam.

The Library (2001), een project van Meschac Gaba in Witte de With.
The Library is onderdeel van het Museum voor Hedendaagse Afrikaanse Kunst.
Het idee voor de bibliotheek is gebaseerd op de werkwijze van hulpfondsen. Namens Meschac heeft de staf van Witte de With aan verschillende kunstinstellingen, uitgeverijen en bibliotheken gevraagd boeken voor dit project af te staan. Alle boeken die je aantreft zijn dan ook geschonken. Bij 'oproep' lees je hoe jij hier ook aan kunt bijdragen.
De inrichting van de bibliotheek is (mede) ontworpen vanuit het idee dat de bibliotheek moet kunnen reizen. Het is de bedoeling dat de boeken uiteindelijk terecht komen bij een educatieve instelling in een Afrikaans land. zie Meschac Gaba, de kunstenaar die anderhalf jaar geleden in het Stedelijk Museum trouwde, is uitverkoren om Nederland te vertegenwoordigen op de elfde Documenta te Kassel.

In SBK Kunsthal de Remise zal Meschac Gaba een onderdeel van zijn eigen Museum of Contemporary African Art tonen: 'la Salle de Discothèque'. Een performance van zelfgemaakte muziek instrumenten. De kunstenaar zal er ook twaalf vlaggen exposeren die corresponderen met de twaalf zalen van zijn museum.
zie Nederlandse inzending Biënnale Venetië 2003.

zie ook:
Lumen Travo met bi(bli)ografie
www.africaserver.nl: Afrikaanse Kunstenaars in Nederland


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.