kunstbus
Dit artikel is 01-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Metropolitan-Museum

Metropolitan Museum of ArtHet Metropolitan Museum of Art is een van de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het museum bevindt zich aan de oostelijke kant van het Central Park in Manhattan, New York.

Geschiedenis
Het museum werd geopend op 20 februari 1872. De stichter van het museum was de uitgever George Palmer Putnam. De eerste directeur was Robert Lee Jenkins wiens eigen kunstcollectie de basis vormde voor de huidige museum. Van 1955 tot aan zijn dood op in 1966 was James J. Rorimer het hoofd van het museum. Hij werd opgevolgd door Thomas Hoving, die directeur was van 1967 tot 1977. Sindsdien is Philippe de Montebello het hoofd.

De permanente collectie is onderverdeeld in negentien verschillende afdelingen, met elk hun gespecialiseerd personeel van conservatoren, restaurateurs en deskundigen.

De permanente collectie bevat meer dan 2 miljoen kunstwerken met vele schilderijen en beeldhouwwerken van over de hele wereld, gaande van schatten uit de Klassieke Oudheid tot werken van praktisch elke Europese meester en tot een uitgebreide collectie Amerikaanse kunst.

Het museum heeft ook een belangrijke collectie van Egyptische, Romeinse en Griekse, Afrikaanse, Aziatische, Oceanische, Midden-Oosterse, Byzantijnse en Islamitische kunstschatten.

Verder stelt het ook nog een grote collectie muziekinstrumenten van over de hele wereld tentoon.

Ook een aantal reproducties van belangrijke interieurs waaronder één door de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Het museum heeft ook een afdeling wapens en harnassen van over de hele wereld, vooral Europees, maar ook van Japan, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

Verder is er een aparte vestiging voor middeleeuwse kunst, The Cloisters aan de Hudsonrivier, een afdeling fotografie en de Robert Lehman Collection.

Van de schilderkunst zijn zowel Europese als Amerikaanse kunstschilders in diverse stromingen te zien tot aan de moderne kunst.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Metropolitan_Museum_of_Art

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 765.