kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael TetherowGeboren Tacoma, Washington 1942, overleden Denver, Colorado 15 december 2007
Amerikaans abstract symbolistisch schilder

In de vroege jaren zestig studeerde Michael Tetherow kunst aan de Puget Sound University en aan de Otis Art Institute in Los Angeles. Hij behaalde in 1968 een bachelor of fine art degree aan het San Francisco Art Intsitute en verhuisde kort daarna naar New York.

Tetherow had zijn eerste expositie in 1974, in de Bykert Gallery in New York. In 1978 exposeerde hij in de Robert Miller Gallery en bij Jason McCoy was Michael Tetherow sinds 1984 met negen exposities te zien.

Tetherow's werk bevindt zich in verscheidene colecties, waaronder die van het Whitney Museum of American Art, het Brooklyn (New York) Museum, de New York Public Library en het Dallas Museum of Art.

Tetherow's 30-jaar durende relatie met voormalig modeontwerpster Kathie Keller, eindigde in 2001.

Michael Tetherow woonde en werkte in New York, tot hij eind 2006 verhuisde naar Denver Colorado, waar hij op 15 december 2007 stierf in zijn huis aan de gevolgen van complicaties van reumatische artritis.

Tetherow legde grote nadruk op het natuurwetenschappelijke karakter van verf en van het schilderen, waarbij hij zich vaak liet leiden door het abstract expressionisme, zoals Clyfford Still. Zijn kunst had echter in de zeventiger en de late tachtiger jaren ook een symbolistische kant.

In de late tachtiger en de negentiger jaren, toen hij op de East End van Long Island woonde, werkte hij veel buiten en werd de natuur een overheersend thema.

Tegen het einde van zijn leven kwamen suggesties van gezichten terug in Tetherow's werk.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.