kunstbus
Dit artikel is 06-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michail Vroebel

Russisch kunstschilder, beeldhouwer, keramist en decotontwerper, (Omsk, 5/17 maart 1856 - 1/14 april 1910).

Michail Aleksandrovitsj Vroebel was de zoon van een advocaat en officier van het Russische leger en studeerde af aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Sint-Petersburg in 1880. Het jaar daarop ging hij studeren aan de Keizerlijke Academie van Schone Kunsten. In 1884 kreeg hij de opdracht om de Sint Cyrillus kathedraal in Kiev te voorzien van fresco's ter vervanging van de 12e eeuwse fresco's. Hiervoor ging Vroebel naar Veneti├ź om middeleeuwse religieuze kunst te bestuderen.

In 1886 keerde Vroebel terug naar Kiev, waar hij ook aan de Sint Volodymyr kathedraal werkte, samen met Viktor Vasnetsov. In deze periode begon Vroebel ook te werken aan een serie schetsen en aquarellen ter illustratie van het episch gedicht Demon van Michail Lermontov.

In 1890 verhuisde Vroebel naar Moskou. Hij werkte daar ook met keramiek, majolica, en glas. Bovendien maakte hij ook decor ontwerpen en kostuums. Het schilderij van de Demon gezeten in een tuin (1890) werd met gemengde gevoelens ontvangen. Sommige critici vonden het maar niets, anderen waren er lyrisch over. Met dit schilderij vestigde Vroebel definitief zijn naam.

In 1896 werd hij verliefd op de opera zangeres Nadjezjda Zabela, met wie hij een half jaar later trouwde. Vroebel ontwierp kostuums voor zijn vrouw, die rollen speelde in Sneeuwmeisje en Het sprookje van tsaar Saltan (als de zwanenprinses). Ook maakte hij schilderijen die door deze werken geïnspireerd waren.

Vroebel keerde in 1901 terug naar het thema van de demon. Nadat hij een tijd aan het gezicht van een demon had zitten werken om de onderliggende spirituele boodschap over te brengen op het publiek, stortte Vroebel in. Hij moest opgenomen worden in een kliniek. Daar maakte hij nog enkele werken. In 1906 was hij bijna blind geworden en moest hij overmand door zijn geestesziekte het schilderen opgeven.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Michail_Vroebel

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 779.