kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michel Martens

Michel Martens (1921-2006)

Belgische glaskunstenaar,

De autodidact Michel Martens is auteur van meer dan 7000 m2 glasramen die hij tussen 1947 en 1989 heeft gerealiseerd. Hij is een van de meest prominente figuren van de naoorlogse Belgische glaskunst.

Zo ging hij op zoek naar een nieuwe techniek en een nieuwe taal die zich op de abstracte kunst entte. Hij is volledig vrij en laat zich niet binden door architecturale vereisten. Zijn oeuvre getuigt dan ook van durf. Hij gebruikte achtereenvolgens doorzichtig, gekleurd, geblazen en spiegelglas.

Voor tal van kerken en kloosters in België én daarbuiten ontwierp of restaureerde Martens glasramen in een vernieuwende en modernistische stijl.

Zijn werk evolueerde van kerkelijke kunst naar een eigen en hedendaagse benadering van de glas-in-lood kunst. In de inventaris van zijn werk blijkt dat hij voor bijna 7.000 m2 glasramen heeft gemaakt.

Ophefmakend waren zijn ramen voor het Civitas Dei-paviljoen op de wereldtentoonstelling in Brussel (de glas-in-betonmuur ,,Zonnelied'', nu in de kloosterkerk van de Arme Klaren in Oostende). Hij was ook betrokken bij de ,,Ars Sacra'' tentoonstelling in Leuven (1958) die de basis legde voor de vernieuwing van de sacrale kunst in België.
Eén van de hoogtepunten in zijn werk waren de ramen voor de gerestaureerde Romaanse kerk van het Waals Brabantse Orp-le-Grand. Ook de Sint Michiels- en St Baafskerk van Gent bezitten glasramen van hem. Zijn werk is ook te bewonderen in de hallen van Flanders Expo in Gent en in het Gerechtsgebouw in Brugge.

Totaal vernieuwend waren zijn spiegelsculpturen waarmee hij voor de glaskunst een volkomen nieuwe toepassing vond. Voor hem was, zo zei hij ,,licht mijn materie, glas mijn medium''.

Martens werd geboren in het Franse Wervicq (24/3/1921) maar de familie verhuisde naar het Belgische Wervik en hij koos later ook voor de Belgische nationaliteit.

Michel Martens won heel wat binnenlandse en buitenlandse prijzen en spiegelsculpturen van hem zijn opgenomen in de collecties van musea o.a. in Londen (Victoria and Albert), Parijs (Louvre), New York en in Japan (Sapporo). Zijn huis en atelier (St. Andries bij Brugge) zijn in 1999 beschermd als monument. Martens was lid van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

16 december is in Brugge in de nacht van vrijdag op zaterdag glaskunstenaar en beeldhouwer Michel Martens op 85-jarige leeftijd overleden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 759.