kunstbus
Dit artikel is 25-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mikolas Ales

MikolᚠAleš

Tsjechisch schilder, tekenaar en illustrator, (Mirotice in Zuid-Bohemen, 18 november 1852 — Praag, 7 oktober 1913) van voornamelijk nationale historische onderwerpen. Zijn werken tonen vaak de geest van het Tsjechische leven rond het einde van de negentiende eeuw.

Biografie
MikolᚠAleš werd geboren als derde zoon van Veronika Fanfule en Frantisek Aleš, die klerk in Mirotice was. Ondanks de moeite die vader Frantisek had om brood op de tafel te brengen, beleefde Aleš een zorgeloze jeugd. Tijdens deze jonge jaren zou hij enorm veel indrukken verzamelen die later hun weg zouden vinden naar zijn werken.

Van 1858 tot aan de dood van zijn moeder Veronika in 1869 studeerde Aleš aan de lokale lagere en middelbare school. In 1869 trok hij naar Praag waar hij tot 1876 schilderkunst studeerde aan de Praagse Academie. Hij werd sterk beïnvloed door het werk van de schilder Josef Mánes, meer nog dan door zijn leraars.Evenals Mánes streefde hij ernaar historische taferelen met een inhoud die van nationalistisch belang was, om te zetten in monumentale schilderijen. Een voorbeeld van een dergelijk werk is het schilderij Ontmoeting van George van Podiebrad met Matthias Corvinus uit 1878 (zie afbeelding)(Praag, Národni Galerie).

Hij ontwierp in deze periode een serie schilderijen getiteld Vlast (Thuisland), die nog steeds te zien zijn als decoratie in het Nationaal Theater van Praag en het eerste hoogtepunt uit zijn carrière waren. Tijdens de zomervakanties keerde Aleš echter steeds terug naar zijn geboortestad. Hij legde het plattelandsleven dat hij daar zag vast in zijn werken.

In 1879 trouwde Aleš. In de jaren die daarop volgden werkte hij in een klein appartement in Praag, omdat hij zelf geen atelier bezat. Hij decoreerde ook voorgevels van huizen met schilderwerken gekrast in stucco. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in Praag, Plzeň en andere steden in Tsjechië, Slowakije, Bohemen en Moravië.

Eind 18e en begin 19e eeuw is hij bij gebrek aan erkenning voor zijn monumentale, historische olieverfschilderijen overgestapt op pentekeningen met oostindische inkt. Aleš maakte werken voor magazines, tekstboeken, geïllustreerde boeken en gedichten. Hij schilderde en tekende verder onder andere diploma's, uitnodigingen, speelkaarten, kalenders en briefkaarten. Hij specialiseerde zich op het illustreren van Tsjechische tradities, volksliederen, gedichten, spreuken, sagen en mythen, wijze uitspraken; kortom een volkscultuur die heerste onder de eenvoudige plattelandsmensen met betrekking tot hun dagelijks leven.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Mikolas_Ales

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.