kunstbus
Dit artikel is 30-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mimmo Paladino

Italiaanse transavantgarde beeldhouwer en schilder, geboren 18 december 1948, Paduli, Benevento. Woont en werkt in Benevento en Milaan.Zonder Titel, 1985

Paladino brengt zijn jeugd door in Napels en studeert van 1964-68 aan het Liceo Artistico in Benevento.

In 1969 had hij een solotentoonstelling in de Studio Oggetto, Caserta en exposeerde sindsdien in talrijke solo en groepstentoonstellingen wereldwijd.

In de vroege jaren '70 concentreerde hij zich op tekenen, waarbij hij veel van het beeldwerk ontwikkelde dat later in zijn schilderijen verscheen. In 1976 had hij een solotentoonstelling in de galeries D'Arte Duemila in Bologna en Nuovi Strumenti in Brescia.

In 1977 had hij een solotentoonstelling in Galleria lucio Amelio,in Napels; een jaar later bedekt hij de muren van de galerie met monumentale pastelschilderingen.
In 1977 verhuisde Paladino naar Milaan en in de periode 1978-1980 produceerde hij voornamelijk monochrome schilderijen in blauw rood of geel, waarin geometrische elementen en aangetroffen voorwerpen werden verwerkt.

In 1980 experimenteerde Paladino met druktechnieken; vervaardigt archetypische figuren in aquatint, ets, houtsnede en linoleumsnede. Door de criticus Achille Bonito Oliva werd Paladino in 1980 geassocieerd met de schildersgroep Transavanguardia, bestaand uit Francesco Clemente, Sandro Chia, Enzo Cucchi en Nicola De Maria.

In 1982 neemt Paladino deel aan Documenta 7.San Emilio, 1993

In de periode 1982-85 maakt hij reizen naar Brazillië; de smeltkroes van Afrikaanse en katholieke culturen fascineert hem en wordt later in zijn werk uitgedrukt. Paladino beeldt archetypen en symbolen op het doek uit. Hij ontwikkelt een allegorische figuratieve stijl, aangetrokken door beelden uit het christendom en de klassieke mythologie, terwijl hij eveneens beïnvloed wordt door het oude Egypte, tribale- en moderne kunst.

Na te zijn geschoold door kunstenaars uit de arte povera maakte hij aanvankelijk grote, helder gekleurde monochrome doeken met kleine sculpturale maskers en stukken hout. Begin jaren tachtig veranderde hij het monochrome vlak in een stuwende draaikolk, die vervolgens vervangen werd door een amalgaam van figuratieve en abstracte elementen. Skeletachtige wezens, spookbeelden, totems en tal van attributen voegde hij samen in complexe composities. De voorstellingen refereren aan mythen, rites en verhalen uit de gehele wereld, van de prehistorie tot aan de moderne tijd. De diversiteit van de voorstelling komt ook terug in de uitwerking: schilderkunst gaat samen met sculptuur, felle kleuren staan naast sombere en een ingetogen abstracte stijl gaat over in expressieve figuratie.

In 1985 werd er een belangrijk retrospectief gehouden in München van zijn werk in de Städtische Galerie im Lenbachhaus. Andere belangrijke solotentoonstellingen waren onder meer in 1992 in de Galleria Civica d'Arte Contemporanea in Trento, 1993 in de Forte Belvedere, Florence, 1995-6 in de Scuderie di Palazzo Reale, Piazza del Plebiscito en de Villa Pignatelli, Napels (1995-6), 1999 South London Gallery. Een ander groot retrospectief in het Centro per l'Arte Contemporanea Luigi Pecci, Prato, Italië (2002-03).Matematico

Paladino's werk bevindt zich in publieke collecties wereldwijd, waaronder in het Museum of Modern Art en het Solomon R Guggenheim Museum in New York en de Tate Gallery in Londen.

De catalogue raisonné van zijn print werken werd door Art of this Century in 2001 gepubliceerd. Art of the Century werkte ook met Paladino aan een portfolio van 6 drukken, getiteld Mathematica.

websites: www.tate.org.uk, www.artfacts.net


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.