kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

minimal art

Minimal-art is een non-figuratieve kunststroming (1956-ca.1977) in de beeldhouw- en objectkunst, die zich bedient van zeer eenvoudige primaire basisvormen en de eigen, neutrale kleur van het (industriële) materiaal en een mathematische ordening. In de theorie over de 'minimal art' wordt gesteld dat het niet gaat om het minimale kunstwerk zelf, maar om zijn relatie met de beschouwer en de omringende ruimte.

Het 'handschrift' van de kunstenaar in de materiaalbewerking of de fabricage van het beeld ontbreekt volstrekt; de middelen zijn even primair als het materiaal. De geometrische vorm overheerst en de herhaling en de collectieve opstelling vormen samen met de ruimte waarin het in een directe relatie is geplaatst het kunstwerk.

De produktiewijze lijkt industrieel, de materialen zijn puur: ijzer, hout, steen of licht. Lijst of sokkel ontbreken.

De werken bevinden zich in dezelfde ruimte als de kijker en confronteren hem met hun aanwezigheid als vorm, materiaal of structuur. Hun werk heeft de toenmalige opvattingen over hoe een kunstwerk eruit moet zien, uit welke materialen en op welke manier het wordt gemaakt, volledig onderuitgehaald.

Minimal-art ontstond als reactie op het abstract expressionisme en werkt meestal met eenvoudige vormen en vormarrangementen om daarmee de pure vorm, dat wil zeggen: de slechts aan zichzelf identieke vorm zonder illusionistische of associatieve ingrediënten te verbeelden.

In 1968 vond in het Gemeentemuseum Den Haag de eerste tentoonstelling in Europa plaats van minimal-art, een destijds nieuwe Amerikaanse kunststroming. In de samengestelde presentatie waren sculpturen te zien van onder meer Carl Andre, Dan Flavin, Donald Judd en Sol LeWitt. In 1969 volgde een solotentoonstelling van Carl Andre, een jaar later gevolgd door een overzicht van het werk van Sol LeWitt. Deze drie tentoonstellingen zijn nu in de annalen van de internationale kunstgeschiedenis opgenomen, maar in Den Haag kregen ze destijds een koele ontvangst en leverden de tentoonstellingen veel politiek gekrakeel op.

Belangrijkste vertegenwoordigers van minimal-art zijn Walter De Maria, Donald Judd, Richard Serra, Robert Morris, Carl Andre, Tony Smith en Dan Flavin. Dan Flavin legt zich toe op het gebruik van een onorthodox materiaal als licht, in de vorm van tl-buizen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 79.