kunstbus
Dit artikel is 01-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Moma

In 1929 werd in Manhattan het Museum of Modern Art (MoMA) New York opgericht door haar directeur Alfred H. Barr.

Het Museum of Modern Art is een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. De collectie bestaat uit schilderkunst van de 20e eeuw en beeldhouwkunst van de 20e eeuw. Naast de 'Fine Arts' werd in het MoMA ook ruimte beschikbaar gesteld aan de toegepaste kunsten zoals fotografie, film, architectuur en design, en een uitgebreide collectie boeken. De MOMA-collectie omvat in 2007 meer dan 150.000 schilderijen, beelden en foto's, 22.000 films en filmstills en 300.000 boekwerken.

Het MoMA heeft zich altijd aan het motto van Alfred H. Barr gehouden dat een museum een stapje achter de voorste linie moet lopen en niet voorop, om niet in een verzamelplaats voor nieuwigheden te veranderen.

De invloed van het museum met zijn onvergelijkbare collectie heeft de waardering voor de 20e eeuwse kunst in de VS altijd sterk bevorderd. De doorbraak van de Amerikaanse kunst op Nationaal en Internationaal niveau kwam dan ook toen het MoMA in 1952 de 'New York School' van Jackson Pollock, Mark Rothko, Clyfford Still en anderen op de tentoonstelling '15 Americans' presenteerde.

Het MoMA ligt in de buurt van het Metropolitan Museum of Art, dat een aanzienlijk breder kunstspectrum tentoonstelt.

De geschiedenis
Het idee voor een museum dat zich uitsluitend toelegt op het verzamelen en tentoonstellen van moderne kunst ontstond in 1928. Het geldt in dit opzicht als het oudste en belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. Het kreeg vorm door het mecenaat van gefortuneerde burgers zoals Abby Aldrich Rockefeller die wilden afrekenen met de hegemonie van de traditionele musea voor Schone Kunsten. Deze groep verlichte burgers droomden ervan het publiek te enthousiasmeren voor de nieuwe kunststromingen die het uitzicht van de kunst grondig veranderden. Zij wilden een van de linkse politieke vleugel van het Europese Modernisme 'gezuiverde' versie van het Modernisme bevorderen.

Het museum werd in haar eerste behuizing een paar dagen na de Wall Street Crash van 1929 geopend en begon met een tentoonstelling met werken van Vincent Van Gogh, Salvador Dali, Paul Gauguin, Paul Cézanne en Georges Seurat. Het idee had zodanig succes dat het mettertijd weerklank kreeg in alle grote steden ter wereld.

Alfred Hamilton Barr (1902-1981), die van 1929 tot 1943 de eerste directeur van het museum was, wist rijke en voorname begunstigers van het Postmodernisme aan te trekken met wier financiering hij de beweging onder de aandacht van het grote publiek kon brengen. Hij introduceerde de avant-gardistische Europese kunst, architectuur en design in de VS door belangrijke exposities, zoals de door Philip Johnson georganiseerde tentoonstellingen 'The International Style: Architecture Since 1922.' (1932) en 'Machine Art' (1932).

Design
In 1940 beheerde Eliot Fette Noyes, de eerste directeur van de nieuwe afdeling industriële vormgeving, de wedstrijd en tentoonstelling 'Organic Design in Home Furnishings', waarmee hij het pionierswerk van onder anderen Charles Eames en Eero Saarinen introduceerde.

Later werd Edgar Kaufmann jr. (1917-1989) curator bij het design; hij organiseerde de Good Design-exposities die van 1950 tot 1955 elk jaar plaatsvonden. Met deze tentoonstellingen en de publicaties van MOMA probeerde Kaufmann de houding van de klant en de fabrikant te veranderen ten opzichte van de aard van de gefabriceerde goederen, vooral met betrekking tot de kwaliteit.

In de jaren '60 hield Robert Venturi diverse lezingen in het museum en in 1972 vond de beroemde expositie 'Italy; The New Domestic Landscape' plaats, een eerbetoon aan Radical Design.

In de jaren '80 en '90 organiseerde MOMA belangrijke retrospectieve exposities, zoals 'Mutant Materials in Contemporary Design' (1995).

Het gebouw
Het gebouw werd in de internationale stijl ontworpen door de modernistische architecten Philip S. Goodwin en Edward Durell Stone en opengesteld voor het publiek in 1939. Later werd het door Philip Johnson uitgebreid. In 1984 werd de bouw van de westvleugel en een condominiumtoren voltooid, waardoor de ruimte werd verdubbeld. Rond het jaar 2000 vond er een grootschalige renovatie plaats. Het ontwerp daarvoor was van de Japanse archtect Yoshio Taniguchi. Delen van de collectie werden in deze periode 'op tournee' gestuurd, zodat in het jaar 2004 tweehonderd van de belangrijkste werken uit de collectie te zien waren in de Neue Nationalgalerie in Berlijn.

Het museum biedt plaats aan boekwinkels, restaurants en er is een educatieve afdeling. Er is een documentatiecentrum voor moderne kunst. Rondleidingen kunnen o.a. gevolgd worden door middel van een audiotour.

De belangrijkste kunststromingen en schilderstijlen in het Museum of Modern Art zijn:
. Symbolisme
. Fauvisme
. Primitivisme
. Futurisme
. Suprematisme

Afdeling Schilderkunst
Het museum heeft een collectie met een groot aantal toonaangevende schilderijen en (meesterwerken) van bekende kunstschilders, vooral uit de 19de en 20e eeuw. De schilderijen zijn van kunstenaars uit de hele wereld, waaronder: Francis Bacon, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Edward Hopper, Jasper Johns, Piet Mondriaan, Claude Monet, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Georges Seurat, Andy Warhol en Salvador Dali.

Enkele topstukken zoals De sterrennacht van Vincent Van Gogh, Les Demoiselles d'Avignon van Pablo Picasso en het Fietswiel van Marcel Duchamp kan je er dagelijks gaan bekijken. Het museum bewaart ook werk van Belgische kunstenaars zoals James Ensor, René Magritte, Marcel Broodthaers en Luc Tuymans.

Andere voorbeelden van enkele schilderijen van bekende kunstenaars zijn:
Broadway Boogie Woogie 1942-43, van Piet Mondriaan
Waterlelies van Claude Monet
Dance van Henri Matisse
De Bader 1885, van Paul Cézanne
Painting (1946) van Francis Bacon
Avond 1886 van Georges Seurat

In januari 2008 opent Jan De Cock er als eerste levende Belgische kunstenaar een tentoonstelling met als titel Denkmal 11, Museum of Modern Art, West 53 Street 11, New YorK.

Naast de hierboven genoemde moderne kunst bevinden zich in de collectie ook kunstwerken uit de postmoderne periode en belangrijke hedendaagse kunstwerken van kunstenaars als Roby Horn, Ragib Shaw en Marlene Dumas.

Het MoMA herbergde voorheen het grote en bekende werk Guernica van Pablo Picasso, totdat dit anti-fascistische werk in 1986 terugkon naar een democratisch Spanje. Nu hangt het in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

Ook de kunsten van verschillende designers zijn hier te zien zoals die van Jacob Jensen en Richard Hutten.

Afdeling Beeldhouwkunst
Ook bevat de collectie van het Museum of Modern Art vele internationale beeldhouwwerken vooral uit de 19e eeuw en de 20e eeuw, waaronder werk van de volgende beeldhouwers:
. Alexander Archipenko
. Umberto Boccioni
. Constantin Brancusi
. Marcel Duchamp
. Wilhelm Lehmbruck
. Jacques Lipchitz
. Aristide Maillol
. Henri Matisse
. Auguste Rodin
. Medardo Rosso

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 205.