kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mona-Lisa

De Mona Lisa is een wereldberoemd olieverfschilderij geschilderd door Leonardo da Vinci. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populier), de afmetingen zijn 77 × 53 cm. Het in het Parijse Louvre hangende olieverfschilderij is waarschijnlijk tussen 1503 en 1505 tot stand gekomen.

Van het portret werd altijd vermoed dat het van de echtgenote van Francesco del Giocondo, Lisa del Giocondo (1479-1528) was. In Frankrijk staat het schilderij om deze reden beter bekend als La Joconde. Het vreemde is echter dat de opdrachtgever het schilderij naar alle waarschijnlijkheid nooit in ontvangst heeft genomen. Wat hiervoor de reden is blijft onduidelijk. Leonardo da Vinci nam het schilderij mee toen hij aan het hof van de Franse koning ging werken.

2007 FLORENCE (ANP) - De vrouw die model heeft gestaan voor het beroemde schilderlij Mona Lisa van Leonardo da Vinci ligt begraven in Florence. Giuseppe Pallantani zegt aan de hand van oude documenten uit een Florentijns archief te hebben uitgemaakt dat Lisa Gherardini, zoals de burgerlijke naam van het model voor de Mona Lisa luidde, begraven is in het klooster van Sant'Orsola in het hartje van de Toscaanse metropool. Het gebouw is nu verlaten en half vervallen. Gherardini was de vrouw van de Florentijnse handelaar Francesco Del Giocondo en zou in 1542 op 63-jarige leeftijd zijn overleden. Gherandini werd bijgezet in het klooster Sant'Orsola, in het centrum van de Italiaanse stad. Dit blijkt uit een onderzoek van de Italiaanse historicus Giuseppe Pallantini. Het klooster is tegenwoordig verlaten en half vervallen. Volgens Pallantini bewijst zijn archiefstudie nu definitief dat de vrouw die model stond voor het beroemdste schilderij ter wereld echt heeft bestaan.

Het schilderij is vooral beroemd geworden vanwege de glimlach van de Mona Lisa, die vaak als 'mysterieus' omschreven wordt en die er bijzonder levensecht uitziet. Ook vindt een groot aantal mensen dat het onderwerp heel neutraal kijkt. Bij vergelijking van dit schilderij met andere schilderijen uit het begin van de 16e eeuw blijkt hoe ver Leonardo da Vinci zijn tijd vooruit was, vooral door het gebruik van zijn sfumato-schildertechniek. Ook opvallend is dat de linkse horizon lager ligt dan de rechtse. Dit optische middel is waarschijnlijk gebruikt om de contrapposto-houding van het model te benadrukken.

Na de dood van Leonardo is het schilderij waarschijnlijk in handen van de Franse koning gekomen en hing het de gehele 16de eeuw in het kasteel van Fontainebleau. In de loop van de tijd heeft het vele hoogte- en dieptepunten gekend. Naast gehangen te hebben in de slaapkamer van Napoleon heeft het ook enkele decennia op een stoffige zolder gelegen. Sinds de 18de eeuw bevindt het schilderij zich in het Franse nationale museum, het Musée du Louvre in Parijs. In 1911 werd de Mona Lisa wereldnieuws door haar diefstal op klaarlichte dag. Het schilderij werd echter weer teruggevonden in Italië en hangt nu goed beschermd achter glas.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Mona_Lisa

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 147.