kunstbus
Dit artikel is 31-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

monogrammist

Figuur van dooreengevlochten letters, vooral van de beginletters van een naam. In de 15de en 16de eeuw een gebruikelijke wijze om prenten te signeren.

Monogrammist == Kunstenaar wiens identiteit alleen bekend is door een monogram.

Een monogram is een symbool, opgebouwd uit twee of meer letters en/of andere grafische symbolen, om zodoende een (soort) logo of herkenbaar symbool te maken. Het woord logo is hier niet geheel op plaats, omdat het logo er steeds hetzelfde uitziet, terwijl een monogram steeds in andere vorm kan optreden (zolang de letters herkenbaar zijn).

Vroeger werd het vaak gebruikt om vakwerk te merken, toen in de tijd van de gilden het niet geoorloofd was om ongemerkt werk af te leveren.

Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt om op een kunstzinnige manier kleding te versieren.

Vorsten hebben veel gebruik gemaakt van hun, vaak gekroonde, monogrammen. Deze werden op postzegels, munten, linnen, gebruiksvoorwerpen en ridderorden afgebeeld. Bekend zijn de monogrammen van de Engelse koningen die in Londen veel lantaarnpalen en in heel Groot-Brittaniƫ de postbussen sieren. Bij koningen is het gebruikelijk om een "R" voor "REX" of "REGINA" (Latijn: "koning of koningin") in het monogram op te nemen. De "I" in een vorstelijk monogram staat voor "Imperator" of " Imperatrix" Latijn: "keizer" of "Keizerin"), de "D" voor "Dux"( Latijn: "hertog"), en de "C" voor "Comes" (Latijn: "graaf"). In Nederland zijn de monogrammen van de Nederlandse koningen niet vaak gebruikt buiten de paleizen maar over de gehele wereld worden monogrammen als "VRI" en "EIIR" (van respectievelijk Victoria en Elizabeth) herkend als tekenen van de Britse regeringsmacht.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Monogram

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 184.