kunstbus
Dit artikel is 17-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Museum-Ludwig

Museum Ludwig is een bekend museum voor moderne kunst in Keulen. Het is een gemeentelijk museum voor de kunst uit de 20e en de 21e eeuw. Het museum ligt direct achter de Dom van Keulen. Het biedt plaats aan verschillende afdelingen: een imposante verzameling moderne kunst, het Agfa-Photo-Historama (een verzameling historische fotografie), en een gespecialiseerde museumbibliotheek. Aangrenzend bevindt zich in hetzelfde gebouw de Kölner Philharmonie. Het museum beschikt over tentoonstellingsruimtes met een totale oppervlakte van ongeveer 8000 m². Het behoort tot de toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Duitsland.

De verzameling van het museum toont een representatief overzicht van moderne kunst tot en met actuele ontwikkelingen op dit gebied. Een belangrijk onderdeel van de collectie is de afdeling Amerikaans popart; het is de grootste collectie van deze kunststroming buiten de Verenigde Staten. Er zijn belangrijke werken te zien van onder anderen Jasper Johns, Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Daarnaast heeft het museum verzamelingen met werken van meesters van de Russische Avantgarde uit de jaren '20, met schilderkunst van het Duitse expressionisme (de verzameling Haubrich) en de grootste collectie schilderijen van Pablo Picasso in Duitsland. Ondanks een bescheiden aankoopbudget wordt de collectie nog steeds aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars. Er worden regelmatig wisseltentoonstellingen georganiseerd rond kunsthistorische thema's en hedendaagse kunstenaars, die internationale weerklank vinden.

Sinds het jaar 2000 is Kasper König directeur van het museum; deze man werd bekend als organisator van veelbesproken tentoonstellingen als Westkunst (Keulen) en Skulptur.Projekte (Münster).

Geschiedenis
De aanleiding voor een museum voor hedendaagse kunst in Keulen vormde de verzameling met schilderijen van het expressionisme die bijeengebracht was door de Keulse ingezetene Josef Haubrich. Zijn collectie werd samengevoegd met het bestand van het Wallraf-Richartz-Museum en in de loop der tijd uitgebreid met kunstwerken uit de 20e eeuw. Toen de collectioneurs Peter Ludwig en Irene Ludwig de stad Keulen rond 350 popart-kunstwerken schonken, kwam het tot de oprichting van Museum Ludwig. Aanvankelijk was het museum gevestigd in het gebouw waarin nu het museum voor toegepaste kunst gevestigd is. Na deze eerste schenking van het echtpaar Ludwich volgde een tweede schenking bestaande uit een grote verzameling werken van de Russische avant-garde en vervolgens een schenking in de vorm van een langdurig bruikleen van meerdere honderden werken van Pablo Picasso.

De gulle schenkers van de collectie oefenden veel invloed uit op de verdere ontwikkelingen van de musea in Keulen. Mede door hun engagement werd besloten tot nieuwbouw voor het Wallraf-Richartz-Museum en het Museum Ludwig met de bijzondere afdeling fotografie: het Agfa-Photo-Historama. De plannen voorzagen ook in de bouw van een nieuwe concertzaal. In 1986 werd de nieuwbouw geopend. De ontwerper van het bijzondere gebouw was het Keulse architectenduo Busmann en Haberer.

Vanwege de door Irene Ludwig in het vooruitzicht gestelde schenking van schilderijen van Picasso besloot de stad Keulen in de nieuwbouw uitsluitend werken uit de 20e en de 21e eeuw onder te brengen. De nieuwbouw voor het Wallraf-Richartz-Museum kwam in 2001 gereed, zodat deze collectie nu over een eigen onderkomen beschikt.

De activiteiten van het gerenommeerde museum worden ondersteund door de Förderverein Gesellschaft für Moderne Kunst, die onder andere jaarlijks een prijs aan beeldende kunstenaars uitreikt, de Hahn-Preis.

Het museum ligt naast het centrale station van Keulen. Het ligt ook nabij de Rijn en is door zijn opvallende architectuur een karakteristiek onderdeel van het stadsbeeld wanneer men met de trein de stad bezoekt.

Collectie
De collectie bestaat uit werken uit de Pop-Art, Abstracte kunst en het Surrealisme en heeft één van de grootste Picasso collecties in Europa. Het museum beschikt ook over werken van Andy Warhol en Roy Lichtenstein.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Ludwig

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 637.