kunstbus
Dit artikel is 01-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muurschildering

Een muurschildering is een voorstelling in verf of andere kleurmiddelen op een muur.

Geschiedenis
De oudste Egyptische muurschilderingen waren in secco, de Romeinen ontwikkelden de fresco-techniek die vele eeuwen de standaard zou vormen voor het verluchtigen van wanden. Fresco is een techniek op waterbasis, de dragende pleisterlaag lost op in de regen, daarom fresco's zijn alleen te vinden op binnenmuren.

Ook graffiti is van oorsprong een begrip uit het Latijn, waarmee de Romeinen juist cultuuruitingen in de openbare ruimte uitdrukken. Deze evolueerde uit in het steen gekraste pictorale en tekstuele boodschappen.

Na de ontdekking van het lijnperspectief kwam het trompe-l'oeil tot hoge bloei. De Romeinen experimenteerden al met het opwekken van illusies door onechte ramen en deuren te schilderen, maar de kunstenaars van de Renaissance leerden ook hoe ze diepte konden suggereren waar die ontbrak. De 'witjes' van Jacob de Wit (1695-1754) in het Paleis op de Dam zijn een indrukwekkend voorbeeld van de schijnruimte die gewekt kan worden met niets dan tinten grijs.

Tot de opkomst van behang aan het eind van de Renaissance waren wandtapijten en wandschilderingen de enige methode om binnenshuis enige fleur te creƫren.

Muralisme
Aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde zich in Mexico het muralisme, een tak van schilderkunst in het openbaar die tot felle politieke debatten leidde.

Muurgedichten verschenen vanaf de tweede helft van de 20e eeuw prominent in het straatbeeld, maar zijn mogelijk al zo oud als de weg naar Rome. In Leiden loopt sinds 1992 het project "Gedichten en muren".

Ook plafondschilderingen komen al voor bij de Egyptenaren.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 45.