kunstbus
Dit artikel is 01-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

National-Gallery-of-Scotland

National Gallery of ScotlandIn de Nationale Galerie van Schotland zijn belangrijke permanente Europese kunstcollecties ondergebracht en in de aanpalende Royal Scottish Academy vindt u topexposities met schilderijen van Monet, Titiaan en Gauguin.
Een bezoekje aan de Scottish National Portrait Gallery, met portretten van Robert Burns tot Sean Connery, is een fantastische manier om 500 jaar Schotse geschiedenis aan je voorbij te laten trekken.
In de Scottish National Gallery of Modern Art, waar zelfs de grasperken kunstwerken zijn, en in de aangrenzende Dean Gallery kunnen liefhebbers van moderne kunst hun hart ophalen.

De National Gallery of Scotland is een museum in Edinburgh met een uitgebreide verzameling van neoklassieke werken. Het museum staat op een kunstmatige berg die men The Mound noemt, tussen de twee secties van Edinburghs Princes Street Gardens. Het gebouw, dat door William Henry Playfair is ontworpen, werd voor het eerst voor het publiek geopend in 1859.

De National Gallery deelt The Mound met het gebouw van de Royal Scottish Academy. In 1912 werden beide gebouwen opniew ingericht door William Thomas Oldrieve. Wanneer het terug open ging concentreerde de Gallery zich op de uitbouw van een permanente collectie van Schotse en Europese kunstwerken. Het Playfair Project is een ondergrondse tunnel waarmee de gebouwen met elkaar verbonden worden. het werd geopend op 4 augustus 2004. Tussen de twee gebouwen ligt een modern plein, met hebbedingetjes van Edinburgh Castle en Princes Street.

De Royal Scottish Academy is Schotlands eerste organisatie, die hedendaagse Schotse kunst promoot.
Gesticht in 1826, blijft de Royal Scottish Academy een unieke positie behouden in Schotland, als een onafhankelijk, gesubsidieerd instituut. Geleid door eminente kunstenaars en architecten, wier doelstelling het is de creaties te ondersteunen en te promoten, door begrip en visueel genot van de creaties bij te brengen met behulp van tentoonstellingen en gerelateerde studie-evenementen. Het is sinds 1850 gehuisvest in de Royal Scottish Academy Building op Princes Street in Edinburgh. Het gebouw is ontworpen door William Henry Playfair en werd recent heringericht, voor het Playfair Project. Het wordt graag in verband gebracht met de Royal Academy in Londen.

Naast de doorlopende tentoonstellingen, organiseert de Royal Scottisch Academy ook studiebeurzen en verblijven voor artiesten die leven en werken in Schotland. De historische collectie van belangrijke kunstwerken met een uitgebreid archief van gerelateerd materiaal, chronologische informatie omtrent kunst en architectuur van Schotland uit de laatste 180 jaar, zijn beschikbaar in de Dean Gallery.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/National_Gallery_of_Scotland

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.