kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlandse-Dansdagen

Al 10 jaar presenteert het festival de Nederlandse Dansdagen de beste dansvoorstellingen van de Nederlandse dans in een bruisende festivalsfeer in Maastricht. Voor deze feestelijke jubileumeditie zullen de favoriete Nederlandse dansvoorstellingen van het afgelopen theaterseizoen te zien zijn.

Website: Nederlandse Dans in het Theater aan het Vrijthof vindt de uitreiking plaats van de VSCD dansprijzen, de Zwaan voor beste dansprestatie en dansproductie van seizoen.

De Nederlandse Dansdagen is een initiatief van het Theater aan het Vrijthof, het Directie Overleg Dans (DOD) en NPS Televisie, die een speciale reportage over het festival uitzendt.

De Nederlandse Dansdagen worden sinds 1998 aan het begin van een nieuwtheaterseizoen in Maastricht georganiseerd om een overzicht van 'the state of dance' in Nederland te bieden. Dit evenement,dat is voortgekomen uit de 'Avond van de Nederlandse Dans' betreft een samenwerkingsverband tussen Theater aan het Vrijthof, de NPS-televisie en de Directie Overleg Dans (DOD). Er wordt een terugblik op het afgelopen seizoen gegeven die door de NPS wordt opgenomen en later uitgezonden. Daardoor kan een groot publiek van het gebodene kennis nemen en wordt tevens gewerkt aan de collectievorming van de Nederlandsedans op video.

Behalve de professionele theaterdansvoorstellingen omvatten de Nederlandse Dansdagen ook producties van andere dansvormen en uit het semi-professionele en amateurcircuit. De Nederlandse Dansdagen omvatten verder een aantal nevenactiviteiten die gericht zijn op het met elkaar in contactbrengen van de verschillende dansgenres, het stimuleren van de beroepspraktijk en de confrontatie tussen publiek en dansvak. Bij deze gelegenheid wordt tevens een aantal van de jaarlijkse dansprijzen uitgereikt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.