kunstbus
Dit artikel is 28-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Neo Rauch

Neo Rauch (Leipzig - 1960)

Duitse schilder,

1981-1986 Studie aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig bij Prof. Arno Rink

1986-1990 Postacademische opleiding bij Prof. Bernhard Heisig

1993-1998 Werkzaam als assistent aan de Hochschule für Grafik Buchkunst Leipzig

2002 - Winnaar van de 2e editie van THE VINCENT van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art in Europe ter waarde van € 50.000.

Neo Rauch schildert zijn complex verhalende beeldtaal in typische bleke kalkachtige kleuren op grote formaten. Ogenschijnlijk vertrouwde beelden worden geherdefinieerd. Zijn schilderijen, waarbij archetypisch menselijke figuren en desolate utopische locaties beeldbepalend zijn, ademen een hallucinerende sfeer. Verstilde industriële landschappen, statische alledaagse taferelen, kleur- en compositievarianten maken deel uit van zijn filmische wereldbeeld. Zijn realistische beeldtaal laat zich karakteriseren als een fictieve mengeling van motieven uit voormalige DDR-reclame en Amerikaanse comic-strips, met duidelijke verwijzingen naar de popart. Rauchs werk is tegelijk verleidelijk en prikkelend, houdt wel afstand en dwingt daarmee de kijker tot nauwkeurige beschouwing.

Neo Rauch wordt tot de belangrijke hedendaagse Europese schilders gerekend. Hij woont en werkt in Leipzig. Zijn werk komt voort uit de Duitse realistische schilderstraditie. Ondanks zijn summiere kleurgebruik en typische bleke kalkachtige kleuren, hebben zijn schilderijen een grote zeggingskracht. Rauch's werk is zowel levendig als verstild tegelijkertijd, als gestolde fragmenten vlak voor een grote gebeurtenis. In dit tijdperk van foto en video is hij de schilderkunst als medium trouw gebleven.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.