kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Neo-romantiek

Neo-Romantiek is een synoniem van post-Romanticisme of laat Romanticisme. Het is een langdurige beweging die begint aan het einde van de negentiende eeuw en het is een herleving van de Romantiek in de kunst en de literatuur.

Het is een reactie gebleken op het naturalisme. De naturalist in de kunst gaat uit van externe observatie, de neo-romanticist voegt gevoelens en interne observatie aan zijn werk toe. Deze kunstenaars putten hun inspiratie uit werken van kunstenaars uit de tijd van de Romantiek. Net zoals in de Romantiek putten zij inspiratie uit de plaats waar zij zich bevinden in historische weidse landschappen. Met het uiten van dit gevoel reageren zij in het algemeen op de 'lelijke' moderne wereld van machines, nieuwe steden en welvaart. Karakteristieke thema's zijn een hang naar de perfecte liefde, utopische landschappen, door de natuur veroorzaakte ruïnes, romantische dood.

Neo-romantiek moest iets zijn wat ging over het Romantische idee van 'de held' en romantisch nationalisme. Dit was vooral het geval na de beide wereldoorlogen.

Neo-Romantiek in de Muziek (1850-1950)
Neoromantiek in de muziek was een trend in de Europese muziek die startte in de tweede helft van het 19e-eeuwse Duitsland. Het wordt soms ook wel post-romantiek genoemd. De componisten van die periode onderstreepten de sterke verbanden tussen muziek en literatuur. De bekendste componisten van de neoromantiek zijn Franz Liszt, Richard Wagner, Anton Bruckner, Richard Strauss, Gustav Mahler en Hugo Wolf.

In het begin van de 20e eeuw veranderde het neo-romanticisme langzaam in expressionisme. De ideeën werden nog steeds gebruikt door latere componisten, waaronder Virgil Thomson, die schrijft: "Neo-Romanticism involves rounded melodic material (the neo-Classicists affected angular themes) and the frank expression of personal sentiments. The neo-Romantics position is an esthetic one purely, because technically we are eclectic. Our contribution to contemporary esthetics has been to pose the problems of sincerity in a new way. We are not out to impress, and we dislike inflated emotions. The feelings we really have are the only ones we think worthy of expression....Sentiment is our subject and sometimes landscape, but preferably a landscape with figures." (Hoover and Cage, 1959)

Muziek (1970-1980)
In de popmuziek is Neo-Romantiek, eigenlijk Nieuw Romanticisme, eveneens een jeugdcultuur aan het einde van de 70er, begin 80er jaren. De beweging ontstond als culturele afsplitsing van de Engelse New Wave. Toen men geen passende naam voor deze stijl vond (eerst werd gesproken van 'The Cult With No Name'), gaf een artikel in de muziekpers over de tweede single van de groep Duran Duran "This Is Planet Earth": "Some New Romantic Looking For The TV Sound", in 1981 de stroming een naam. Zie artikel New Romantics.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Neo-Romantiek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.