kunstbus
Dit artikel is 13-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ni Haifeng

Ni Haifeng (Zhoushan 1964)

2006 - Huis Lambert van Meerten - Ni Haifeng - Van de aankomst en het vertrek
Ni Haifeng geeft geïnspireerd door de ontstaansgeschiedenis van Delfts aardewerk zijn visie op de eeuwenoude relatie tussen Nederland en China.
Veel Delftenaren hebben spontaan gereageerd op het verzoek van de in Nederland wonende Chinese kunstenaar Ni Haifeng om gebruiksvoorwerpen die iets zeggen over het hedendaagse leven in de stad. Er werden 140 objecten ingeleverd, variërend van een handschoen tot een tube tandpasta en een puntenslijper. De bonte verzameling is naar China verzonden en in het stadje Jing De Zhing, waar in de 17de eeuw ook porselein werd gemaakt, exact in porselein nagemaakt. Het porselein is vervolgens gedecoreerd met blauwe motieven. In totaal kwamen 1500 porseleinen kopieën per schip weer terug naar Delft.
Het vervreemdende resultaat van Ni Haifengs zoektocht naar de Delftse en Chinese identiteit was te zien in Museum Het Prinsenhof en op binnenvaartschip Scylla, gelegen aan de Hooikade te Delft. Museum Lambert van Meerten presenteert een deel van de porseleinen objecten, een videoverslag en geluidscollages van de totstandkoming van het project.
Met 'Van de aankomst en het vertrek' verwijst Ni Haifeng naar zijn afkomst en zijn verhuizing naar het Westen. Hij laat zich inspireren door de ontstaansgeschiedenis van Delfts aardewerk. In de 17de eeuw brachten schepen van de V.O.C. Chinees porselein mee naar Nederland. Om te kunnen concurreren met het veelgevraagde porselein begonnen Delftse plateelbakkers het te imiteren. Het goedkopere Delftse aardewerk werd zowel in binnen- als buitenland zeer populair, maar naar Chinees porselein bleef ook vraag bestaan. Het zogenaamde 'Chine de commande' is porselein met onder meer Hollands aandoende taferelen dat op bestelling in China werd gemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.