kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 10-11-2008 voor het laatst bewerkt.

Niccolo dell'Abbate

Niccolò dell'Abbate

De Ingetogenheid van Scipio

Niccolò dell'Abbate, (of Niccolo Abbati) (Modena, ca. 1509-1512 - Fontainebleau, 1571) was een Italiaans schilder in maniëristische trant, behorende tot de School van Fontainebleau.

Stijl: beïnvloed door Dosso Dossi, Correggio en Parmigianino. Zijn schilderwerken kenmerken zich door zachte belijningen en omtrekken in een minder vaardige techniek.

In 1552 trok dell'Abbate naar Frankrijk, waar hij toonaangevend werd voor de verspreiding van het Italiaanse maniërisme. Vanaf ca. 1552 tot zijn dood assisteerde hij Primaticcio bij de decoraties voor het paleis van Fontainebleau.

Men schrijft Niccolò ook de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst in Frankrijk toe. Een voorbeeld hiervan is het werk Landschap met Orfeus en Eurydice van ca. 1555 (National Gallery, Londen). Verder zijn ook zijn portretten van het Franse koningspaar of Jongeman met papegaai (Kunsthistorisches Museum, Wenen) vermeldenswaard. Andere belangrijke werken zijn De Ingetogenheid van Scipio en De roof van Proserpina (Louvre, Parijs).


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1308.