kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nico RypkemaNederlands aquarellist en schilder van figuurvoorstellingen, interieurs en landschappen, geboren 27 december 1931 Doniawerstal, Sint Nicolaasga (Skarsterlân)

Plaats/periode van werkzaamheid: Utrecht 1960 - ...

Nico Hendrik Rijpkema, geboren en opgegroeid in Friesland verliet op zijn zestiende het ouderlijk huis en ging naar een kostschool. Daarna kwam hij in Utrecht terecht op de kunstacademie, die hij na een conflict in het derde jaar verliet. Op een beurs studeerde hij anderhalf jaar in Antwerpen. 'Een wereldstad, vergeleken met Utrecht. Het bruisende leven dat draaide om het café, sprak mij wel aan.'

Rypkema trok de wijde wereld in; Antwerpen, het platteland van Frankrijk en de revolutie-café's van Parijs, de kusten van Spanje en Catalonië. Als jong kunstenaar pionierend en rondtrekkend, zijn brood verdienend, als knecht bij de markies op het kasteel, werkend als patissier of druivenplukker.

Het lukte hem twee keer geld te krijgen voor les aan de Salsburger Schule des Seeëns in Oostenrijk en les kreeg samen met de fine fleur van Europese adel en grootindustriëlen. 'Ik leerde daar Oskar Kokoschka kennen en wist dat deze man mij de avonturen van het leven liet zien. Hij leerde mij dat je op elk moment alles moet geven. Zodra er routine in je werk komt ontken je het leven.'

Utrecht bleef intussen een constante, het landschap en de stad, waar hij de café's frequenteert op zoek naar debat, gesprek, de ander. De schilder heeft het leven opgezocht en dat levensonderzoek, dat leven zelf, is de neerslag van zijn vijftig jaar schilderkunst.

Websites: www.binnenstadskrant.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.