kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicolaas Johannes Roosenboom

Nederlandse schilder, etser en lithograaf van landschappen, winterlandschappen en marines, geboren 23 augustus 1805 Schellingwoude (Amsterdam) - overleden 1 maart 1880 Assen

N.J. Roosenboom was de meest succesvolle leerling van Andreas Schelfhout en gehuwd met diens dochter: Maria Cornelia Margaretha Schelfhout. Hij was zelf weer de leraar van o.a. Frederik Marinus Kruseman (1816-1882), Cornelis Lieste (1817-1861), M.C.J.H. Vogel-Roosenboom (geb. 'Margaretha' Cornelia Johanna Wilhelmina Henriƫtta Roosenboom (Den Haag 1843-1896 Voorburg)) en Johannes Petrus van Velzen.

Roosenbooms werk met veelal een lage horizon en aandacht voor verhalende details refereert het meest aan de winterlandschappen van zijn leermeester Andreas Schelfhout. Later krijgt hij in zijn winterlandschappen een kleurgebruik waarin een min of meer blauwgroenige toon van het ijs opvallend voor zijn werk is. Roosenboom schilderde bij voorkeur winterlandschappen met figuurtjes. Verder ook zomerlandschappen, rivier- en strandgezichten en interieurtjes met figuurtjes (zijn eigen kindertjes).

In 1829 maakte Nicolaas Roosenboom een reis naar Duitsland en zes jaar later bezcht hij Schotland en Devonshire. Hij woonde en werkte o.a. in Brussel, Den Haag, Haarlem, Westerbork, Kampen en uiteindelijk in Assen.

Hij werkte gedurende zijn leven ook samen met E. Verboeckhoven. Verder was hij bestuurslid van het Teeken-Kollegie "Kunst zij ons Doel" te Haarlem.

Diverse musea bezitten werk van de hand van Nicolaas J. Roosenboom.

Margaretha Roosenboom
Naamsvarianten: Margaretha Vogel-Roosenboom, Margaretha Cornelia Johanna Wilhelmina Henriƫtta Roosenboom, Marguerite Roosenboom. Signeerde: 'Margt. Roosenboom', 'M.R.', 'Marguerite Roosenboom'
Leerlinge van haar vader Nicolaas Johannes Roosenboom en van grootvader A. Schelfhout. Was gehuwd met de schilder J.G. Vogel.
Margaretha Roosenboom was samen met G.J. (Gerardine) van de Sande Bakhuyzen 1826 - 1895, de dochter van Hendrik en zuster van Julius van de Sande Bakhuyzen, de meest toonaangevende bloemstillevenschilderes van haar tijd in Nederland. Veelal exposeerden zij gezamenlijk. Haar toets was minder ingetogen, maar het kleur gebruik van Gerardine weer minder uitbundig dan dat van Gerardine.
Margaretha Roosenboom was de lerares van Wilhelmina Suij of Wilhelmina Suy, Helene Cramer, Dre P. van Heerdt-Quarles, Adrienne Jacqueline's Jacob en Marie Wuytiers.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.