kunstbus
Dit artikel is 07-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicolaes Maes

Nederlandse barok portret- en genreschilder uit de groep van Rembrandts navolgers, geboren januari 1634 in Dordrecht, begraven 24 november 1693 in Amsterdam.

Maes, ook Maas, was omstreeks 1650 een leerling van Rembrandt in Amsterdam. Werkte waarschijnlijk van 1646-53 in het atelier van Rembrandt. Zijn vroege werk wordt nog sterk beinvloed door de clair-obscur van zijn leermeester.

Vanaf 1655 schilderde hij vooral contemplatieve interieurs. Later verlegde hij zijn werkterrein naar lichte, modieuze portretten.

Maes schilderde bijbelse en allegorische stukken en kwam op rijpere leeftijd als portrettist in de mode. Toch is zijn jeugdwerk, dat door Rembrandt werd beïnvloed, verreweg het belangrijkst. Zijn koloriet is warm. Zijn vroege werken hadden vaak het leven van de eenvoudige mensen als onderwerp. Een van de bekendste schilderijen van Maes is de biddende oude vrouw (ca. 1655) dat in het Rijksmuseum te Amsterdam hangt. (Summa)

Appelenschilster, ca. 1655, olieverf op paneel, 55x46, New York, Metropolitan Museum of Art
Maes studeerde bij Rembrandt kort na 1650 en keerde daarna terug naar Dordrecht, waar hij zijn zeer geliefde kleine genreschilderijtjes maakte. Hier volgt hij Rembrandts benadering van diens Heilige Familie uit 1645 waar hij met zacht licht en schaduwen, een intieme en vreedzame sfeer creëert. (www.metmuseum.org)

Van 1660-65 woonde hij te Antwerpen, waar zijn werk beïnvloed werd door dat van Jordaens.

Na een verblijf in Antwerpen keerde hij in 1673 definitief naar Amsterdam terug.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 808.