kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicolas de Stael

Nicolas de Staël, Frans-Russische schilder,

De Stael begon met het schilderen van stillevens en portretten, maar vernietigde het grootste gedeelte an zijn vroege werk. Na een langdurige fase van experimenten aan het Tachisme en l'Art Informel verwante stijlen begon hij abstracte composities met kleurvelden te schilderen.

Nicolas de Staël was van Wit-Russische afkomst en zijn schilderijen vertonen enigszins overeenkomsten met deze van Poliakoff. Waar Poliakoff echter resoluut voor de abstractie kiest, blijft Nicolas de Staël zijn composities, hoewel zeer gestileerd, aan het klassieke landschap en stilleven ontlenen. Dat hij zich hevig verzet tegen zijn informele tijdgenoten bewijst zijn uitspraak: 'Moet ik doeken gaan volkladden, alleen omdat de wereld op hol geslagen is?'


De Staël werd in 1914 in St. Petersburg geboren als zoon van een Russisch generaal. Op 2-jarige eeftijd wordt hij page aan het Tsaristische hof in St. Petersburg. Na de revolutie van 1919 vlucht hij met zijn gezin naar Polen en daarna naar Belgie.

Nicolas de Staël groeide op in Brussel en studeert van 1933 tot 1936 aan de kunstacademie van Brussel. de Stael werkt aanvankelijk als decorontwerper maar woont vanaf 1938 in Parijs, waar hij een leerling van Ferdinand Leger is.

In 1942 schildert de Stael zijn eerste abstracte composities, die in 1944 naast die van Kandinsky, Domela en Magnelli op de tentoonstelling 'Peintures Abstraites' in Galerie l'Esquisse, Parijs, worden getoond.

Hoewel Nicolas de Staël einde jaren '40 een zekere reputatie als abstract schilder genoot, begon hij begin jaren '50 te experimenteren met de figuratieve beeldtaal. Hij zocht meer bepaald naar een gelijkwaardigheid tussen de waargenomen realiteit en abstracte patronen. Zijn schilderijen, waarin een gevoel van onbehagen heerst, zijn duidelijk beïnvloed door de collages van Matisse.

In 1955 pleegde hij zelfmoord. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.