kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicolas Provost

Vlaamse filmmaker en beeldend kunstenaar (fotografie / videokunst), °1969 Ronse (B), HISK-laureaat 2005, woont en werkt in Antwerpen.

Websites: oeuvre van Nicolas Provost is vormelijk verrassend divers, maar inhoudelijk altijd sterk poëtisch geladen. Zelfs wanneer hij sociaal kritisch wordt, bewaart hij tegelijk een fascinatie voor het exotische in het alledaagse.

De video's en kortfilms van Nicolas Provost vinden meestal hun oorsprong in (het hergebruik van) de cinematografische geschiedenis. Zijn werk is een reflectie over de grammatica van cinema en de relatie tussen de beeldende kunst en de filmische ervaring. Vanuit een spel met regels, conventies en verwachtingspatronen creëert Provost nieuwe betekenislagen die vaak opgaan in mysterieuze verhaallijnen.

Biografie
Nicolas Provost belandde in Noorwegen door een uitwisselingsproject als student aan de Gentse academie. "Maar zoals bijna alle Belgen die tijdens hun studies naar het buitenland gaan, leerde ik daar een vrouw kennen, werd ik verliefd en werd drie maanden, tien jaar."

Need Any Help?
Man en vrouw in auto in absurdistische, intelligente, C-filmscène.
Need Any Help? gaat over een ontmoeting tussen twee eenzame maar enthousiaste mensen. Ze worden enkel gehinderd door een chronisch gebrek aan tijd.

Madonna with child
Zeer persoonlijke, nogal expliciete en verontrustende verbeelding van de geboorte van Christus. Nicolas Provost (1969, België) woont en werkt in Oslo als kunstenaar en ontwerper in verschillende media.

Pommes d'amour
Een reeks van drie gespiegelde videofilms over liefde, narcisme, verlies en Freuds anale fase. De maker gebruikt scènes uit films van Resnais en Bergman om een surrealistische, vervreemdende en bizarnostalgische sfeer op te roepen.

I Hate This Town
Softcore beelden op hardcore electronica.

Good Afternoon, Gentlemen
Een koude, abstracte 3Danimatie gecombineerd met de warme stem van een stervende HAL9000 (A Space Odyssey) resulteert in een nachtmerrieachtige ervaring.

Bataille (Battle)
Bataille is gebaseerd op hetzelfde procédé als Papillon D'Amour (zie Short Films), een consequent toegepast spel met spiegelbeelden. Een scène uit Rashomon met twee samoerai die in een gevecht verwikkeld zijn, wordt een strijd van schaduwen versus de kosmos, van de samoerai tegen zichzelf.

Na tien jaar vrijwillige ballingschap in Noorwegen, kwam Nicolas Provost naar België terug met een ganse resem festivalprijzen voor zijn experimentele kortfilms onder de arm.

Papillon d'amour
Beeldfragmenten uit Rashomon worden een pure metafysische meditatie op schijn en wezen. Door een simpel procédé transformeert Nicolas Provost op briljante wijze beeldfragmenten uit Rashomon tot een pure metafysische meditatie op schijn en wezen.

Eenmaal in België verliep alles perfect en bracht hij de beeldende kunstenfilm 'Papillon d'Amour' uit. deze won prompt een prijs op het Sundance festival in de Verenigde Staten. Op die manier slaagde hij erin zichzelf en zijn werk op kaart te zetten in Vlaanderen.

Exoticore
Zijn speelfilm van 27 minuten, 'Exoticore' (2004), sleepte alleen al een zestal onderscheidingen in de wacht in binnen -en buitenland.
"Exoticore is niet echt een kortfilm want hij duurt toch wel een half uur, net te lang om officieel een kortfilm genoemd te worden", Zegt Nicolas Provost als omschrijving van zijn film. 'Exoticore' is een soort afscheid aan Noorwegen. De film vertelt het verhaal van een migrant uit Burkina Faso die zich probeert te integreren in de Noorse maatschappij.Een ontroerend hedendaags verhaal over mensen die proberen hun plek op deze wereld te vinden. Een film over een buitenlander, over eenzaamheid en tijdelijke waanzin. Een donkere reis naar het hart van exotisme. De film is autobiografisch. Ook al heeft Provost zich daar heel gelukkig gevoeld, toch heeft hij zich, zelfs als Belg, nooit 100 procent kunnen integreren.

Tim van Laere, een van de betere galerijen in het land, sprak hem aan om een tentoonstelling te houden. Ook dat werd een succes.
Van 26/4/2007 tem 15/6/2007 Tim Van Laere Gallery, Verlatstraat 23-25, 2000 Antwerpen
Nadat hij in zijn vorige tentoonstelling Cinematics met de emoties van de toeschouwers speelde, neemt Nicolas Provost ons met Plot Point mee op een adembeklemmende reis. De zintuigelijke schok blijft een wezenlijk onderdeel van de kijkervaring, maar ditmaal dwingt hij ons ook om een verhaal te creëren. ( sjamaan, een Afrikaanse geestelijke. Provost creëert een verontrustende, mysterieuze wereld vol angst en bevreemding, volop gebruikmakend van de manipulatieve mogelijkheden die cinema biedt. Over angst voor indringers.

Donderdag 19 juli 2007 - Nicolas Provost twee keer prijs in Portugal
De korte films Gravity en Plot point van Nicolas Provost zijn in de prijzen gevallen op de vijftiende editie van het Internationaal Festival voor de Korte Film in het Portugese Vila do Conde.
Met Plot point, waarvoor Provost de befaamde New Yorkse politie NYPD op straat volgde en de beelden monteerde tot een fictiefilm, won hij de Prix UIP. Hierdoor is de film ook automatisch genomineerd voor de European Film Award voor de beste korte film.
Gravity, een tien minuten lange aaneenschakeling van kusscènes uit verschillende films, won de Unda Curta prijs van de Portugese televisie, die de prent ook zal uitzenden.

Plot Point
De Amerikaanse politiewereld met zijn huilende politiewagens, uniformen, ambulances en overvolle straten, verandert alras in een perfect filmlandschap, waarin de grens tussen realiteit en fictie vervaagt; ook de narratieve regels van de cinema (spanningsboog, climax, plot point) worden in vraag gesteld door met ons verwachtingspatroon te spelen en het mysterie onopgelost te laten (Plot Point).

Gravity
De geruststellende wereld van de vermenigvuldigde kussen wordt versplinterd door een stroboscopisch effect waardoor we ons verliezen in een duizelingwekkende vertigo die, zoals vaak in de cinema van Provost, liefde in een geestdriftige strijd transformeert die de monsters uiteindelijk ontmaskert (Gravity).

Websites: www.ibknet.be, www.kortfilm.be, www.rvi.be, www.filmfestivalrotterdam.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 352.