kunstbus
Dit artikel is 28-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicole van Harskamp

Nicoline van Harskamp (1975) Nederland, woont en werkt in Rotterdam en Londen. Van Harskamp onderzoekt het gedrag van gebruikers van de stedelijke ruimtes. Zij inventariseert en catalogiseert ondermeer het toenemende aantal toezichthouders in steden die burgers moeten beschermen. Werk van Harskamp was in 2004 ondermeer te zien in 'Tracer', Tent/Witte de With, Rotterdam, 'Watchers', Coleman Project Space, London (solo), 'Call me Istanbul', Z.K.M., Karlsruhe en Beck's Futures 2004, I.C.A., Londen. In 2003 was haar installatie 'Guide to Istanbul Guards 'Making Space' opgenomen de tentoonstelling ' Making Space', Platform Garanti Centre for Contemporary Art, Istanbul, Turkije.

Nicoline van Harskamp wint de PRIXDEROME.NL 2009
Donderdag 28 mei ontvangt Nicoline van Harskamp uit handen van Minister Ronald Plasterk de eerste prijs PRIXDEROME.NL 2009 beeldende kunst
van € 45.000.

De tweede prijs van € 20.000 is toegekend aan Rossella Biscotti.
De twee basisprijzen van elk € 10.000 zijn voor Sara Rajaei en voor het kunstenaarsduo Ólafur Ólafsson / Libia Castro. De prijsuitreiking vindt plaats in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek, Amsterdam.

Naast het uitreiken van de IMC Weekendschool Kinderprijzen wordt dit jaar voor het eerst de KPN Kunstprix uitgereikt. Deze prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000 met daarnaast een aankoop van een bestaand of opdracht voor een nieuw te maken werk van de winnende kunstenaar.
De prijsuitreiking van PRIXDEROME.NL 2009 valt samen met de afsluiting van '200 jaar Prix de Rome in Nederland', onder andere in de Kunsthal Rotterdam.

De onderzoeksmatige projecten van Nicoline van Harskamp (1975) ontstaan uit observaties van structuren van macht, regering en politiek verzet, waarbij uiteenlopende politieke opvattingen ten aanzien van overheid en vrijheid worden geïnventariseerd. In haar werk maakt Van Harskamp gebruik van de found language van deze observaties: bestaande toespraken en teksten; uitspraken uit interviews en debatten, en gesprekken die zij zelf voert. Dit materiaal bewerkt ze tot scripts die de basis vormen voor haar video's en geënsceneerde debatten. De installatie die Van Harskamp voor de eindronde van de Prix de Rome maakte, concentreert zich op de productieve macht van de luisteraar. In haar installatie resoneert het collectieve veld van het beluisterde als een onzichtbare factor. De collectieve kennis van de luisteraar weerkaatst als een onzichtbaar computerspelletje Pong of, zoals een van de juryleden het verwoordt "ontstaat er daadwerkelijk een bijna waarneembaar veld van morfische resonantie" - een term van de Engelse bioloog Rupert Sheldrake.

De internationale jury van PRIXDEROME.NL 2009 Beeldende kunst bestaat uit (ere)voorzitter Kestutis Kuizinas (LT), Yael Bartana (IL), Jurgen Bey (NL), Bruce McLean (UK) en Barbara Visser (NL), met Janwillem Schrofer (NL), algemeen directeur Rijksakademie, als secretaris (zonder stemrecht).
De vier eindrondekandidaten beschikten gedurende de periode dat zij aan hun eindopdracht werkten over een atelier en technische ondersteuning in de Rijksakademie, een stipendium en een werkbudget. Het resultaat van de eindperiode is beoordeeld tijdens de dubbeltentoonstelling van Witte de With in Rotterdam en van de Appel in Amsterdam.

Tentoonstelling
De eindpresentatie van de vier prijswinnende kunstenaars Rossella Biscotti, Nicoline van Harskamp, Ólafur Ólafsson i.s.m. Libia Castro en Sara Rajaei is nog te zien tot 14 juni a.s. in de off-site locatie van de Appel, Zuiveringshal Oost (Westergasfabriek/Pazzanistraat 23) in Amsterdam en in Witte de With in Rotterdam. Ook het werk van de zes kunstenaars die de longlist haalden maar niet de eindronde is daar nog te zien: Maze de Boer, Rob Hornstra, Heidi Linck, Marc Oosting, Helmut Smits en Jasmijn Visser.

Vandaag verschijnt ook de publicatie met de beraadslagingen van de jury, als essay door Moosje Goosen geschreven en het beeldmateriaal van de genomineerden, de longlist en de tentoonstellingen in de Appel Amsterdam en Witte de With Rotterdam. (NAi Uitgevers, ISBN 978-90-5662-681-5, prijs €24,95, ontwerp: Joseph Plateau)
De PRIXDEROME.NL is de oudste en meest genereuze "staats"prijs voor kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) in Nederland.

Meer informatie via www.prixderome.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 735.