kunstbus
Dit artikel is 07-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nobuo Sekine

Japans kunstenaar, geboren in Saitama Japan.

biografie
Nobuo Sekine is beeldhouwer, schilder en schrijver en studeert van 1964-68 schilderen aan de kunstschool in Tama en volgt in 1967 aanvullende lessen in beeldhouwkunst in Tokyo.

In 1965 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de Tokyo Gallery en in 1967 de 11th Shell Art Awards Exhibition.

Nobuo Sekine is samen met onder meer Lee-Ufan en Kishio Sugao een van de oprichters van de Mono-ha, een groep kunstenaars die ontstond in Tokyo in de late jaren '60.

Gutai en Mono-ha
De twee belangrijkste avant-garde bewegingen in het na-oorlogse Japan waren de Gutai groep en Mono-ha.
De Gutai groep, gevormd in 1954 in Osaka, beschouwd als verwant aan het abstract expressionisme, waren pioniers van latere richtingen in de kunst zoals de "happening" performance kunst, "environmental art" en conceptual art (conceptuele kunst).
Mono-ha daarentegen, was een beweging die in de late jaren '60 in Tokyo ontstond. Deze had een gelimiteerder oogmerk en koos een op materie gebaseerde benadering die een indirecte relatie tot het minimalisme had.

Sekine combineerde natuurlijke materialen, waaronder sponzen, water en modder, met staal of gebeeldhouwde stenen plaveisels. Hij probeerde hierin materiële en structurele eigenschappen van deze materialen te onthullen.

In 1968 maakt hij zijn innovatieve werk Iso-Daichi.

In 1970 wordt Nobuo Sekine's werk, Phase of Nothingness gekozen voor de Biënnale in Venetië en daarna volgen een aantal solo-exposities in Europa.

In 1972 krijgt Sekine een opdracht voor een beeld voor het stadhuis van Saitama.

In 1973 richt Sekine de Environment Art Studio op. Sekine is vooral bekend om zijn Mono-ha werken, maar sinds 1973 richt hij zich op evironmental/Land artist. Hij heeft in de afgelopen 30 jaar werken gemaakt in meer dan 400 ruimtes door heel Japan.

In 1976 creëert hij verschillende werken voor de beeldentuin van het Louisiana-museum in Humblebæk, Denemarken.

Sekine verdeelt zijn tijd tussen Europa en Japan. In 1978-79 wordt de Phase of Nothingness serie geëxposeerd in 4 musea in Europa, de Kunsthalle in Düsseldorf, Duitsland, het Louisiana Museum voor Moderne Kunst in Denemarken, het Kröller-Müller Museum in Nederland en het Henie-Onstad Art Center in Noorwegen).

Vanaf 1980 creëert Sekine laagreliëfs in staal.
exposities: 1986 Avant Garde Japanese Art Pompidou Center, Parijs; 1988 MONO-HA, Rome University of Annex Museum of Art, Rome.

Vanaf 1987 werkt Sekine aan Phase Conceptions, een serie werken waarin hij schilder- en beeldhouwkunstige elementen integreert.
Hij exposeert Phase-Painting voor het eerst in 1987 een nieuwe fase in schilderen die zowel gerelateerd is aan de driedimensionale ruimte als de twee-dimensionale ruimte. Een aantal jaren daarna stopt hij hier plotseling mee.

In 2003 heeft Sekine grote exposities van schilderijen en beeldhouwkunst in Kawagoe City Art Museum en Tokyo Gallery. Nobuo Sekine participeert eveneens in groepstentoonstellingen 'Century City: Art and Culture in the Modern Metropolis' in het Tate Modern in 2001, de Busan Biënnale (Korea) in 2002, 'A Secret of History of Clay' in the Tate Gallery, Liverpool, in 2004 en 'Mono-ha, Reconsidered' in het National Museum of Art in Osaka in 2005.

In 2005 begint hij weer met zijn Phase Painting serie. Deze nieuwe werken zijn een uitdrukking van zijn preoccupatie met de relatie tussen het tweedimensionale en het driedimensionale en het meer traditionele Japanse medium Washi (Japans papier) met bladgoud geschilderd met Iwa-enogu (rock paints). Men kan zeggen dat zijn werken zich hebben ontwikkeld tot een nieuwe fase: "De Mono-ha van de 21ste eeuw".

In 2008 heeft Nobuo Sekine een solotentoonstelling, Gallery Art Composition, Tokyo.

Zijn werken worden regelmatig geëxposeerd in de Yoseido Gallery voorts bevindt zijn werk zich in de collecties van het Hara Museum voor Hedendaagse kunst in Tokio en het National Museum voor Moderne Kunst in Tokio.

Zijn werk is te vinden in collecties in Japan, Azië, Europa en Amerika.

website:
. www.yodgallery.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.