kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Odon

Odon (Guy Houdouin, 1940)

Odon maakte tot in de jaren '70 figuratieve schilderijen, maar heeft inmiddels internationaal naam gemaakt als maker van kleurrijke vlechtwerken van geverfd papier.

Odon (de aangenomen naam van Guy Houdouin, 1940) maakt tot de jaren zeventig van de 20ste eeuw figuratieve schilderijen. De voorstellingen, geschilderd in heldere kleuren, lijken zijn dromen, of nachtmerries, te verbeelden. Zij worden bevolkt door expressieve figuren met verwrongen gelaatstrekken, uitgestrekte ledematen en doorboorde lichamen.

Eind jaren zeventig beperkt Odon zich niet meer tot het platte vlak, maar maakt hij ook werkelijk openingen in de drager (doek of papier) waarop hij schildert. Uit deze gaten komen eerst losse stroken papier tevoorschijn, vervolgens eenvoudig gevlochten muizetrapjes en uiteindelijk steeds ingewikkelder vlechtwerken, die de voorstelling tenslotte bijna geheel bedekken.

Begin jaren tachtig breekt Odon compleet met de figuratieve schilderkunst en richt hij zich uitsluitend op het maken van vlechtwerken. Hij maakt bij voorkeur gebruik van kraft papier 'een soort pakpapier' dat hij aan beide zijden in heldere kleuren beschildert en in stroken knipt. Vervolgens past hij deze stroken op twee manieren in zijn vlechtwerken toe: plat of gedraaid tot een koord, waarvan de uiteinden waaiervormig uitstaan.

Odon werkt langzaam en geduldig en beschouwt het vlechten als een meditatief proces. Hij gaat uit van de eenvoudige vormen als het kruis, de cirkel en de spiraal, vormen die voor hem volmaakt en oneindig zijn. Onder zijn handen groeien deze vormen uit tot grote werken van soms meer dan vier vierkante meter met afhangende en uitwaaierende draden aan de randen. Zijn werken roepen associaties op met symbolische tekens als het zonnewiel, het labyrinth en de spiraal uit de oude beschavingen van Mesopotamiƫ, de Inca's en de Etrusken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.