kunstbus
Dit artikel is 28-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Olafur Eliasson

Olafur Eliasson at MoMA & PS1: Time in Museums

The Weather Project
2003 Tate Modern
Weather Project


Deense kunstenaar, geboren 1967 in Kopenhagen. Momenteel woont en werkt Olafur Eliasson in Berlijn en Kopenhagen.

Website: Olafur Eliasson heeft een Oeuvre opgebouwd bestaande uit regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren, mist, lichtbundels en periscopen. Eliasson maakt geen 'echte' objecten maar creëert zintuiglijke ervaringen waarbij de technische hulpmiddelen een zichtbaar bestanddeel vormen van de Installatie.

"Fysieke betrokkenheid is ook een denkproces, zoals het denkproces een relatie met het fysieke heeft." Olafur Eliasson

Olafur Eliasson is als kunstenaar vooral bekend door zijn experimenten met water, licht, temperatuur en druk, met hoe wij dat ervaren en wat wij zien. Dit gerelateerd aan ruimtes, en dan vooral hoe wij met onze zintuigen op ruimtes reageren. Olafur wil vragen oproepen als 'Wat is mijn rol in deze omgeving?', 'Wat voor invloed heb ik op de omgeving?' en 'Hoe kan ik de omgeving beïnvloeden?' Volgens Olafur Eliasson is verandering mogelijk door constant vragen te stellen.
Eliassons werk speelt met de gedachte dat een bewuste perceptie het potentieel van verandering met zich meedraagt. Veel van zijn installaties zijn gebaseerd op de vraag: 'Waar in de samenleving kunnen we nog steeds onze zintuigen gebruiken om onze omgeving te definiëren, in plaats van alleen maar gedefinieerd te worden door onze omgeving, doordat onze lichamen steeds meer een product worden?'
Het feit dat er in Eliassons werk een directe relatie ontstaat tussen het individu/de bezoeker en de omgeving, maakt dat het individu zich bewust wordt van de mogelijkheden om zelf die omgeving te veranderen. Niet de omgeving staat centraal, maar het individu.
Eliassons werk getuigt ook van een kritische blik ten opzichte van de hedendaagse consumptiemaatschappij waarin iedereen maar klakkeloos consumeert wat hem voorgeschoteld wordt.

Biografie
Olafur Eliasson, afkomstig van IJslandse ouders, is opgegroeid in IJsland en Kopenhagen, heeft van 1989 tot 1995 op de Royal Danish Academy of Arts te Kopenhagen gestudeerd waarna hij via Keulen verhuist naar Berlijn. Hier groeit hij al snel uit tot een van de meest succesvolle kunstenaars van zijn generatie.

Eliasson nam deel aan tentoonstellingen in het Guggenheim Museum in New York, het MoMA en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles. In 2003 was zijn werk te zien in het Deens paviljoen op de vijftigste Biennale van Venetië. Zijn meest bekende project is ongetwijfeld 'The Weather Project', de grote gele 'zon', een simulatie van de zon dat van oktober 2003 tot mei 2004 te zien was in de Turbine hal van de Tate Modern in Londen. In Nederland was zijn werk te zien in onder andere het Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en in De Appel in Amsterdam.

2005/2006 Boijmans Van Beuningen - Notion Motion
Voor Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt Eliasson één grote installatie waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Deze wordt zichtbaar gemaakt door een wisselende interactie tussen licht en water. Het monumentale werk dat grotendeels is opgebouwd uit water en licht bestaat uit drie installaties met een gezamenlijke afmeting van 1500 m2. Met eenvoudige bestanddelen heeft Eliasson een fantastisch werk gemaakt waarin hij de beschouwer onderdompelt in een overweldigende visuele wereld, die tegelijkertijd ook heel simpel en minimaal is. Dit alles wordt zichtbaar gemaakt door een wisselende interactie tussen licht en water. Ook de wisselwerking met de bezoeker vormt een belangrijk onderdeel van het werk. ( www.kunstbus.nl/agenda/2005 )

Werken:
. Waterval, 1998, installatie, Biënnale van Sydney, Sydney, Botanical Garden
. The double sunset, 1999, Utrecht
. The mediated motion, 2001, installatie, Bregenz, Kunsthalle

Websites: www.8weekly.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.