kunstbus
Dit artikel is 14-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Olga Rozanova

Olga Vladimirovna Rozanova, ook Olga Rosanova, Russisch kunstenares, geboren Melenki 22 juni 1886, gestorven Moskou 7 november 1918

Van 1904 tot 1910 studeert Rozanova schilderkunst in Moskou, in de kunststudio's van K. Bolshakov en Konstantin Yuon en korte tijd aan de Stroganov School voor toegepaste kunst.Untitled (Green Stripe), 1917-18

In 1911 verhuist zij naar St. Petersburg, waar zij de kunstschool van (Yelizaveta) Zvantseva bezoekt. Zij wordt één van de actiefste leden van de Unie van Jonge Mensen, die exposities, openbare lezingen en discussies sponsort en organiseert.

Rosanova's kubistisch-futuristische periode loopt van 1911-15. In 1912, begint zij een nauwe vriendschap met de Russische futuristische dichters Velimir Khlebnikov en Alexei Kruchenykh en Rozanova wordt een van de eerste kunstenaars van de Russische avant-garde die zich verbindt aan de futuristische beweging. In 1913 gaat Rosanova boeken ontwerpen en illustreren voor haar futuristische vrienden. Eveneens in 1913 publiceert zij haar essay Over de principes van een Nieuwe Kunst.

In 1916 trouwt Rosanova met Kruchenykh en sluit zich in datzelfde jaar aan bij de de suprematische groep onder leiding van Malevich en werkt voor het tijdschrift ervan. Rozanova's abstracte composities lijken beïnvloedt door Malevich's Suprematisme. Zij neemt deel aan de tentoonstellingen 'Tram V', '.10', 'Magazin' en 'Karo Bube'. Naar aanleiding van Rosanova's boekillustraties bij futuristische gedichten schrijft zij haar Transcendente-gedichten, die worden gepubliceert in 1917 in Kruchenykh's collectie, Valos en postuum in 1919 in de 4de uitgave van het tijdschrift Iskusstvo.

Rozanova was een pionier in de moderne boekvormgeving, omdat zij de traditionele opmaaktechniek verliet en door de integratie van een collage een nieuw geheel van woorden en afbeeldingen schiep. Haar met de hand gemaakte boek, The Universal War (1916), bevat 12 abstracte collages als illustraties.
In 1917 maakte zij het beroemde olieverfschilderij Untitled (Green Stripe) (1917-1918).

In 1918 sticht zij de afdeling Kunst in de Industrie van de IZO Narkompros, waar ze tot directeur wordt gekozen en komt hierdoor in diverse landen. Op 7 november 1918 sterft zij aan difterie.

In 1919 krijgt zij een postume Overzichtstentoonstelling in Moskou en in 1922 worden verschillende van haar werken op de tentoonstelling van Russische kunst in galerie Van Diemen in Berlijn getoond.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.