kunstbus
Dit artikel is 24-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Olivier StrebelleA Bras Ouverts

Belgisch kunstenaar (Ukkel, 20 januari 1927).

Hij is een zoon van de kunstschilder Rodolphe Strebelle. Olivier Strebelle is lid van de Koninklijke Academie van België en erelid van de Russische Academie voor de Schone Kunsten (2001). Hij is laureaat van verschillende internationale prijzen, die hij in Rome (1956), Brussel (1958), Praag (1962), Leipzig (1986) heeft gekregen.

Strebelle kreeg een opleiding als keramist. Vanaf 1954 maakt hij bronzen beelden. Zowel zijn keramische als bronzen beelden bestaan uit verschillende delen, die in en uit elkaar te halen zijn. Die zelf opgelegde beperking in de opbouw van een beeld, ervaart Strebelle naar eigen zeggen, als een stimulans.

Biografie
Zijn beide ouders zijn schilders en op vijftienjarige leeftijd start hij zelf aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Sierkunsten "Ter Kameren" in Brussel, waar hij keramiek en beeldhouwkunst volgt.

Samen met Pierre Alechinsky, Reinhoud en Christian Dotremont en Olyff was hij in 1948 medeoprichter van de Ateliers du Marais.

1949 Eerste demonteerbare beelden in brons en keramiek.

Hij was docent aan het Antwerpse Hoger Instituut van 1953 tot 1961 en werkte daarna in Canada en in de VS.
In 1958 won hij de Prix de Rome.Op de Brusselse wereldtentoonstelling van 1958 maakte Olivier Strebelle furore met zijn beeld Het Ros Beiaard, een kubistische, geabstraheerde constructie in brons met keramische tegels. Het beeld met de Vier Heemskinderen kwam na de expositie terecht in Namen naast de toen nieuw aangelegde Ardennenbrug over de Maas.

Verschillende van zijn werken staan in Brussel, één ervan staat sierlijk en indrukwekkend voor de zetel van U.C.B. te Brussel (Erasmus).

Hij heeft zijn monumentale sculptuurcompositie Ontvoering van Europa ten geschenke aan de Russische partij gegeven. Op 22 oktober 2002 nam de feestelijke onthulling van deze compositie plaats in Moskou.

Een van zijn jongste werken is het beeld De Golf dat is opgesteld op het schouwburgplein in Kortrijk. Het is een fontein die zeven meter hoog en twaalf meter lang is en bestaat uit elf gebogen buizen waaruit het water spuit. Het beeld werd onthuld op 21 maart 2003.

De Belgische kunstenaar Olivier Strebelle (°1927, Brussel) heeft zijn project "Athletes alley" voorgesteld, dat hij in opdracht van de stad Peking mag maken; het kunstwerk komt in het hart van het olympisch park te staan en wordt het embleem van de Spelen 2008. Het 200 meter lange en 32 meter hoge beeld omvat 5 grote structuren van roestvrij staal en weegt zo'n 450. Het monument moet de weerspiegeling zijn van de slogan "One world, one dream". (www.athletesalley.be)

Websites: www.olivierstrebelle.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.