kunstbus
Dit artikel is 06-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Orazio Gentileschi

Italiaans kunstschilder, geboren 1563 in Pisa - overleden 1639 in Londen, Engeland.

Orazio Gentileschi, de vader van de schilderes Artemisia Gentileschi, was naast Bartolommeo Manfredi (1563-1639) een van de eerste navolgers van Caravaggio. Orazio's dochter schilderde in een verwante stijl en werd eveneens beroemd.

Biografie
Gentileschi was opgeleid als goudsmid. Hij kreeg les van zijn broer Aurelio Lomi en zijn oom Bacci Lomi.

Rond 1577 trok hij naar Rome, waar hij in de leer ging bij de landschapschilder Agostino Tassi. Pas in 1588 wordt hij vermeld als schilder bij verschillende belangrijke opdrachten. Gentileschi werkt dan echter nog geheel in de stijl van het Florentijns-maniërisme.

Artemisia Gentileschi, op 8 juli 1593 te Rome geboren, was het oudste kind van Oracio Gentileschi en Prudentia Montone (1575-1605). Al op jonge leeftijd wordt zij door haar vader ingewijd in de technieken van de schilderkunst en maakt zij via hem kennis met het werk van de grootste Italiaanse schilders van die tijd, Carraci, Caravaggio, Reni en Michelangelo Buonarotti de Jongere, een neef van de grote meester.
Als gevolg van het vroeg overlijden van haar moeder Prudentia, de overdreven zorgzaamheid van haar vader en een brutale verkrachting op haar 17de door de toenmalige assistent van haar vader, de schilder en charlatan Agostino Tassi en een daarop volgend proces voor een pauselijke rechtbank van de kerkelijke stadstaat Rome geraken vader en talentvolle dochter in grote problemen.
Ondanks een hieruit voortvloeiende haat-liefde verhouding tussen vader en dochter en allerlei maatschappelijke problemen weet Artemisia zich te ontwikkelen tot de eerste grote en zeer eigenzinnige schilderes van haar tijd. Van haar werk is vooral een reeks schilderijen van grote bijbelse of historische vrouwenfiguren zeer bekend geworden: 'Susanna en haar oude verleiders', 'Judith en Holofernes', 'Cleopatra', 'Lucretia', 'Josef en Potifar's vrouw', 'Allegorie van de schilderkunst', 'David en Bathsheba', en 'Lot en zijn dochters'.


De kennismaking met het werk en de persoon van Caravaggio brengen vanaf 1599 een omslag teweeg in Gentileschi's stijl. Ook wordt hij door nieuwe ontwikkelingen in Florence rondom Santi di Tito beïnvloed. Gentileschi schilderde fresco's in de kerken van Santa Maria Maggiore, San Giovanni Laterano en Santa Nicola in Carcere.

Echt caravaggistisch wordt zijn stijl vanaf 1606, het jaar waarin Caravaggio zelf Rome ontvlucht. Voorbeelden hiervan zijn "David en Goliath" en "St. Cecilia en de engel". Deze schilderijen ontstonden omstreeks 1610.

Vanaf 1612 maken de dramatische kracht en het realisme weer plaats voor een meer ingetogen lyriek, die meer aansluit bij de Florentijnse schilderkunst.

In 1621 verhuist Gentileschi naar Genua, waar hij zijn meesterwerk "De annunciatie" (1923) schilderde.

In 1624 vertrekt hij naar Frankrijk op uitnodiging van Maria de Medici.De luitspeelster, ca. 1626

Weer twee jaar later gaat hij als hofschilder van Karel I naar Engeland, waar hij de rest van zijn leven doorbrengt. Zijn stijl is in deze jaren verder geëvolueerd naar een classicistische hofstijl. De hertog van Buckingham gaf hem belangrijke opdrachten. Aan het hof van koning Charles I schilderde Orazio Gentileschi monumentale en decoratieve doeken.

Late werken van Orazio Gentileschi, als "De luitspeelster", munten uit door een afgewogen koloriet en een briljante schildertechniek.

Orazio Gentileschi overleed in 1639 of 1640 in Londen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.