kunstbus
Dit artikel is 07-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Osias Beert

Osias Beert de Oudere
Vlaams kunstschilder, geboren ca. 1580 Antwerpen - overleden eind 1624 aldaar.
Hij werd bekend als schilder van stillevens, vooral bloemstukken. Beert was in 1602 tevens meester in het Sint-Lucasgilde te Antwerpen; een van zijn leerlingen was François Ykens. Beert was de vader van Osias Beert de Jongere.

Hoewel er geen bewijsstukken voor zijn, komt Osias Beert in aanmerking als leermeester van Clara Peeters (1594 - ca. 1657).

'bloemstuk in een nis' (1604), Rockoxhuis.
In een weelderige bos ontdekken we bloemen uit verschillende seizoenen. Tulpen uiteraard, maar ook lelies, anjers en rozen. Het lijkt wel een encyclopedie van bloemen die destijds bekend waren. Er omheen vliegen vlinders. Het stilleven tart de ijdelheid van het bestaan, het materiele en de snelheid van de tijd. Het boeket symboliseert de verscheidenheid van de Schepping. De tulp toont de welstand van de opdrachtgever. Maar toont ook de snelle vergankelijkheid van rijkdom aan.

Osias Beert (Ook Beet) de Jongere
Zuidnederlands schilder, geboren 24 april 1622 in Antwerpen - overleden ca. 1678.
Komt in 1645 voor als schilder. Van zijn werk, vermoedelijk overwegend stillevens, is behouden een onduidelijk met 'beet' gesigneerde 'Ontbijttafel met confituren en wijnkannen' (Madrid, Prado).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 145.