kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oswald Wenckebach

(Ludwig) Oswald Wenckebach, (Heerlen, 16 juni 1895 - Noordwijkerhout, 3 november 1962), was een Nederlands beeldhouwer, schilder, graficus en tekenaar.

Oswald was de zoon van de Nederlandse arts Karel Frederik Wenckebach, de neef en leerling van de graficus en kunstschilder Ludwig Willem Reymert Wenckebach en de vader van Loes van der Horst.

Oswald kreeg les van zijn oom aan de Kunstnijverheidsschool te Haarlem (1913-1915). In 1915 ging hij naar de tekenacademie te Wenen (Akademie der Bildenden Künste) waar hij tot 1918 studeerde. Men legt daar veel nadruk op de anatomie van het menselijk lichaam, waarbij ook de operatiezaal van het ziekenhuis wekelijks bezocht wordt.

Aanvankelijk ging hij door het leven als lithograaf en houtsnijder, maar bekwaamde zich op aandringen van John Raedecker, tot beeldhouwer.

Na reizen te hebben gemaakt naar Curaçao en Venezuela, vestigde hij zich voor enkele jaren in Griekenland. De antieke beeldhouwkunst daar maakte zoveel indruk op hem dat hij in 1920 al zijn werk vernietigt en gaat beeldhouwen. Hij werkte vooral met steen en brons.

In 1935 volgde een benoeming tot buitengewoon hoogleraar in de afdeling Bouwkunde aan de Technische Hogeschool, om onderwijs te geven in boetseren en beeldhouwkunst. Twintig jaar later werd hij ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Wenckebach's stijl is vrij klassiek. Veel belangrijke werken staan op zijn naam, zoals het Lorentzmonument in Arnhem. Hij maakte plastieken en enkele oorlogsmonumenten, ondere andere die te Middelburg, Gouda en Haarlem. Daarnaast maakte hij ook portretten, bijvoorbeeld die van de architect Berlage en van dr. A.F. Philips te Eindhoven (1950). Ook ontwierp hij een groot aantal munten en legpenningen.

Wenckebach werkt eerst in de klassieke Griekse en Romaanse traditie, pas in de jaren '50 ontwikkelt hij een eigen stijl.

Prometheus
Prometheus, de eerste leermeester in de techniek, is door Ludwig Oswald Wenckebach als een atletische jongeman verbeeld. Het bronzen kunstwerk staat voor het hoofdgebouw aan de Julianalaan sinds het honderdjarig bestaan van de Vereniging van Delftse ingenieurs in 1953. De vlam die deze figuur uit de Griekse mythologie in zijn hand houdt, is het officiële symbool en logo van de TU Delft.

'De student' Oswald Wenckebach 1958
Locatie: bij de entree van het Hoofdgebouw
Zijn beelden hebben altijd een menselijke figuur als onderwerp. Maar in plaats van een getrouwe afbeelding, zoals het beeld van Anton Philips bij het station in Eindhoven, geeft hij zijn beelden en bepaalde, milde, ironie mee en een strakke, gestileerde vormgeving. Zo ook met 'De student', die quasi achteloos op zijn bul leunt. Het is een van de laatste beelden die Wenckebach maakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.