kunstbus
Dit artikel is 17-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Othon Friesz


Figuren in een herfstlandschap, 1907

Frans kunstenaar, geboren 6 februari 1879 in Le Havre - overleden 10 januari 1949 in Parijs.

Emile-Othon Friesz behoorde tot de groep van de Fauvisten.

Friesz werd al jong door zijn ouders aangespoord om kunstenaar te worden. Al als tiener kwam hij samen met zijn vriend Raoul Dufy in de leer bij de schilder Charles Marie Lhullier in Le Havre en in 1899 ontving hij een beurs voor de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs waar hij in de klas van Léon Bonnat met bekende schilders studeerde als Georges Rouault, Albert Marquet, Raoul Dufy en Henri Matisse.

Vanaf 1903 begint Friesz een zelfstandige carrière als kunstschilder.

Othon Friesz werd sterk beïnvloed door Fauvistische beweging. Met zijn studiegenoot Henri Matisse huurde hij van 1905 tot 1908 een studio in hetzelfde gebouw in Parijs.

Friesz' doeken behoren in deze periode tot de meest krachtige voorbeelden van het fauvisme. Friesz werd onder meer Georges Braque en Raoul Dufy als een van de beste schilders van zijn periode beschouwd. In 1908 verhuist hij echter naar Normandië en keerde hij zich af van het fauvisme.

Naar Cézanne's school richtte hij zich voortaan sterk op de ordening en opbouw van zijn werken en verruilde hij zijn felle palet voor meer gematigde kleuren.

Zijn werk zou nog traditioneler en soberder worden en uiteindelijk keerde hij terug naar zijn vroegere voorliefde voor oude meesters als Poussin en Chardin.

Na de Eerste Wereldoorlog vestigde hij zich weer in Parijs waar hij zou blijven wonen en werken tot aan zijn overlijden in 1949.

Tijdens zijn leven ontving Friesz vele prijzen, waaronder de Prix Carneige.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.